Kürtler Cenevre'ye çağrılmıyor: PYD sonucu tanımayacak

28.01.2016 - 08:30

AKP hükümetinin yoğun baskısı sonucu, PYD temsilcilerinin Cenevre'de Suriye'nin kaderine büyük emperyalist devletlerle onların bölgesel müttefiklerinin karar vereyeceği toplantıya çağrılmayacağı duyuruldu. PYD ise toplantıdan çıkan sonuçları tanımayacak.

PYD sözcülerinin Cenevre'ye katılıp katılmayacağı yılan hikayesine dönmüş, bu yüzden 25 Ocak'ta başlaması beklenen toplantılar 29 Ocak'a ertelenmişti.

Esad destekçisi Rusya, PYD'nin de davet edilmesini savunuyor, AKP ise Suriye Kürtlerinin masada yer almasına "Kürtlere değil PYD'ye karşıyız" yalanıyla karşı çıkıyordu.

ABD Dışişleri "PYD bu haftaki toplantıda yok" dedi

ABD Dışişleri Bakanlığı, Suriye ile ilgili Cenevre görüşmelerine katılacak grupların listesinin henüz açıklanmadığını ancak kendilerinin anladıkları kadarı ile PYD'nin toplantıya katılmayacağını belirtti.

BM'nin, Cenevre'deki toplantılara katılacak muhalif grupların listesini henüz açıklamadığını belirten Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Mark Toner, “Ancak bizim anladığımız kadarıyla PYD bu hafta yapılacak toplantıda olmayacak" dedi.

MGK kararı

Dün akşamüstü Tayyip Erdoğan başkanlığında toplanan Milli Güvenlik Kurulu'ndan sonra yapılan yazılı açıklamada, "Suriye'nin geleceğinin inşasında ne mevcut rejim ne de DAEŞ, PYD-YPG başta olmak üzere hiçbir terör örgütü yer almamalı" denilmişti.

Türkiye, PYD'nin çağrılması durumunda Cenevre'ye katılmayacağını duyurmuştu.

PYD çıkan sonucu tanımayacak

Cenevre’de yapılacak Suriye görüşmelerine davet edilmemelerine tepki gösteren PYD, toplantının sonucunu tanımayacaklarını açıkladı.

RİA Novosti’ye konuşan PYD üyesi Abdulselam Ali, “Suriyeli Kürtler görüşmeler için davet almadı ama teröristleri davet ettiler. Şam’da Rusya Büyükelçiliği’ne füze saldırısı düzenleyen Ahrar-uş Şam ve İslam Ordusu görüşmelerde yer alacak” dedi.

Ali, “Bu gruplar görüşmelere davet edilirken, onlara ve IŞİD’e karşı 5 yıldır savaşan Kürtler Cenevre’de temsil edilmeyecek” diye konuştu.



Bültene kayıt ol