Macaristan yeni dikenli çitler çekiyor

24.01.2016 - 10:22

Macaristan başbakanı Viktor Orban, mülteci akınına engel olmak için ülke sınırlarına daha fazla dikenli çit çekileceğini söyledi.

Orban, cuma günü Slovenya'ya yaptığı bir ziyarette, Makedonya ile Bulgaristan'ın Yunanistan'la olan sınırlarına da mültecilerin geçişine engel olacak sistemlerin kurulacağını söyledi. Avrupa Birliği'nin dış sınırlarını korumayı başaramadığı takdirde, Schengen Açık Sınır Sistemi'nin kendisini çökerteceğini de belirtti. 

Macaristan, mültecileri durdurmak için Sırbistan ve Hırvatistan sınırlarına çit çekmiş bulunuyor. Dışişleri bakanı Peter Szijjarto, ülkenin gerektiği takdirde Romanya sınırına da çit çekebilecek güçte olduğunu ve bu konuda hazırlıkların tamamlanmak üzere olduğunu söyledi.

Suriye'den kaçan mültecilerin birçoğu, Türkiye üzerinden deniz yoluyla hayatları pahasına Yunanistan'a kaçıyor, oradan da Balkanlar üzerinden Orta ve Kuzey Avrupa'ya ulaşmaya çalışıyor. AB ile Türkiye arasında kısa bir süre önce yapılan anlaşmaya göre, 3 milyar Avro karşılığında Türkiye mültecileri durdurmayı taahhüt etmişti.



Bültene kayıt ol