Suud rejimi mezhepçi gerginliği tırmandırıyor

03.01.2016 - 15:44

Suudi Arabistan'ın Şii din adamı Şeyh Nimr Bakır el Nimr’i idam etmesi üzerine İran ile Suud hanedanı arasındaki ilişkiler iyiden iyiye gerildi.

Fars Haber Ajansı'nın aktardığına göre göre, Şii din adamı Ayetullah Nemr Bakır en-Nemr'in Suudi Arabistan tarafından idam edilmesinin ardından İran'ın en büyük ikinci şehri olan Meşhed'deki Suudi Arabistan Konsolosluğu önünde protesto gösterisi düzenlendi.

Göstericiler, konsolosluktaki Suudi Arabistan bayrağını indirerek binanın bir kısmını ateşe verdi.

İran rejimi, Suudi Arabistan'a nota vermiş ve "Bu yaptığınız pahalıya mal olacak" demişti. Konsolosluğun yakılmasının ardından Suudi Arabistan da İran'a nota verdi.

İran'ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney, "İlahi intikam şüphesiz Suudi siyasetçilerin yakasına yapışacak" dedi.

Arap Baharı'nın yenilgisinin ardından...

Ortadoğu'da 2011 yılı başında başlayan ayaklanmalar, birçok yerde mezhepçiliğin aşılmasının önünü açmıştı. Ancak devrimlerin yenilgisi, bölgede Irak, Suriye, Yemen ve Libya'da devam eden savaşlara tüm emperyalist güçlerin ve onların müttefiklerinin dahil olması ve mezhepçi bloklaşmaların güçlenmesine sebep oldu.

Suud rejimi, geçtiğimiz yıl infaz edilen idamların sayısında son 20 yılın rekorunu kırdı. "Kafa keserek" yapılan infazları gerçekleştiren Suudi Arabistan, ABD ve Batı emperyalizminin müttefiki, "kafa kestiği" için barbar bulunan IŞİD'e karşı kurulan emperyalist koalisyonun içinde yer alıyor.

İran ise Rusya'nın müttefiki olarak bölgedeki mezhepçi Irak ve Suriye rejimlerini destekliyor.



Bültene kayıt ol