Teröre karşı İslam ittifakı: AKP ile Sisi cuntası el ele

16.12.2015 - 20:52

Suudi Arabistan'ın öncülüğünde kurulan ve 34 ülkenin yer aldığı "ittifak" ABD tarafından da destekleniyor. İttifakta AKP ile Sisi cuntası birlikte yer alıyor.

Suud rejiminden yapılan açıklamada, ittifakın amacı "mezhebi ya da adı ne olursa olsun tüm kötülüklerden İslam halkını korumak" olarak tanımlanmış, Başbakan Ahmet Davutoğlu ise “Terör ile İslam’ı özdeşleştirmek isteyenlere en iyi cevap” yorumunu yapmıştı.

Diğer yandan, ittifakın Ortadoğu'da Şiilere karşı Sünni yönetimlerin birleşmesiyle ilgili olduğu yorumları yapılıyor. Suudi Arabistan Savunma Bakanı Muhammed ibn Selman da "Koalisyon sadece IŞİD ile mücadeleyle sınırlı olmayacak" açıklaması yapmıştı.

ABD Savunma Bakanı Ashton Carter ise "Yeni ittifak, ABD'nin IŞİD'le mücadelede Sünilerin daha büyük rol oynaması çağrısıyla uyumlu" dedi.

Koalisyonda yer alacak ülkeler şöyle: Suudi Arabistan, Ürdün, BAE, Pakistan, Bahreyn, Bangladeş, Benin, Türkiye, Çad, Togo, Tunus, Cibuti, Senegal, Sudan, Sierra Leone, Somali, Gabon, Gine, Filistin, Komor İslam Federal Cumhuriyeti, Katar, Fildişi Sahili, Kuveyt , Lübnan, Libya, Maldivler, Mali, Malezya, Mısır, Fas, Moritanya, Nijer, Nijerya, Yemen.



Bültene kayıt ol