Herkesin bombaladığı şehir: Rakkalılar hava saldırılarına karşı çıkıyor

05.12.2015 - 22:29

Esad rejimi, Rusya, Fransa, ABD, İngiltere... Birçok güç, IŞİD'in merkezi olan şehri bombalarken, Rakkalılar hava saldırılarının hiçbir işe yaramayacağını söyleyerek bunlara karşı çıkıyor.

Baas diktatörlüğüne karşı başlayan halk ayaklanmasının kanlı bir iç savaşa dönüştüğü Suriye'yi -Esad güçleri de dahil- toplamda 12 ülke havadan bombalıyor.

Bombardımanların merkezinde ise IŞİD'in Suriye'deki merkezi Rakka var.

Rakka, 2013 yılında, muhaliflerin ele geçirdiği ilk kent merkezi olmuşu. Bundan birkaç ay sonra, diğer muhalif örgütlerle çatışan IŞİD, şehri ele geçirdi.

Esad rejimi kenti bombalıyor. ABD bombalıyor. Esad'ı desteklemek için bombardımana başlayan Rusya da Rakka'yı hedef alıyor. Paris katliamının ardından Fransa da Rakka'ya bomba yağdırmıştı.

Bütün bu saldırılarda hastaneler, müzeler, stadyumlar ve okullar vuruldu; çocuklar dahil olmak üzere siviller farklı güçlerce katledildi.

Son olarak, İngiliz parlamentosunda yapılan oylamanın hemen ardından, İngiliz uçakları da Rakka'yı hedef aldı.

"İngiliz hava saldırılarına karşıyız"

Rakka ve Suriye halkı ise bombardımanlara karşı.

IŞİD'in kentteki katliamlarını ve işlediği insanlık suçlarını belgeleyen aktivistler grubu, "Rakka Sessizce Katlediliyor", Twitter'dan yaptığı açıklamada İngiltere'nin hava saldırılarına karşı olduklarını açıklarken, "Bütün dünya Rakka'yı bombalıyor, İngiltere'de durumda bir değişiklik yaratmayacak. Bütün dünya Rakka'yı bombalarken kentteki 500 bin masum sivili unutuyor" dedi.

"Ülkemizde bomba ve silah istemiyoruz"

Vice'ın konuştuğu -çoğu güvenlik sebebiyle ismini vermeyen- Suriyeliler de bombardımanlara karşı çıktı.

Şam'dan Ayham, "Bir pilotsanız ve bombardımandaysanız, aşağıda kimin olduğunu bilemezsiniz. Kadınlar ve siviller ölüyor. Artık daha fazla ölüm ve kan görmek istemiyorum. Hava saldırılarıyla ve silahlarla ölenler görmek istemiyorum. Ölüm, Suriye'nin her yerinde. Bu savaşın bitmesini istiyorum" dedi.

Humus'tan Mustafa ise, "Suriye artık sadece sayılardan ibaret. Ölümleri, silahları, kimlerin bombaladığını sayıyoruz. Hayatlarımız, bir satranç oyunundaki piyonlar hâline geldi. Biz iyi insanlarız. Ülkemizde daha fazla bomba ve silah istemiyoruz" diye konuştu. 

İdlip'ten Muhammed de İngiltere'nin bombardımanının savaşı bitirmeyeceğini, aksine işleri daha kötü hâle getireceğini söylüyor. Muhammed, artık kendilerini kimin bombaladığını ayırt edemediklerini aktardı.



Bültene kayıt ol