ABD, Irak'a özel kuvvet gönderiyor

02.12.2015 - 16:15

ABD, IŞİD'le mücadele programı çerçevesinde Irak ve Suriye'ye özel bir kuvvet göndermeye hazırlanıyor. Suriye'de operasyon yapma yetkisine de sahip olan bu özel kuvvet, kara savaşının ilk adımını atmış oluyor.

ABD Savunma Bakanı Ash Carter, yaklaşık 200 kişiden olulan bu özel kuvvetin, Irak hükümetiyle yapılan anlaşma çerçevesinde bu ülkeye gönderileceğini söyledi. Söz konusu kuvvetin Iraklı güvenlik kuvvetleri  ve Kürt peşmerge güçlerini eğiteceği belirtildi.

Bu özel kuvvetlerin zaman içerisinde operasyonlar yapacağını, esirleri kurtaracağını ve IŞİD liderlerini ele geçireceğini belirten Carter, bu güçlerin aynı zamanda Suriye’de de tek taraflı operasyonlar yapabileceğini de söyledi. 

Halen Musul'da bulunan 100 kişilik bir Alman birliği de peşmergelere eğitim veriyor. Bu birliğin personel sayısı yakında 150 kişiye çıkacak. Almanya ayrıca Münih yakınlarında bulunan bir bölgede de peşmergelere eğitim veriyor.

Irak Başbakanı Haydar Abadi’nin ofisinden yapılan açıklamada, bu askeri yardımdan duyulan memnuniyet ifade edildi. Ancak ülkede herhangi bir yerde gerçekleştirilecek bir özel harekatın Irak hükümetince onaylanması gerektiği de belirtildi. 

Irak’ta önde gelen Şii milis gruplarından Kata’ib Hizbullah sözcüsü Cafer Hüseyini böylesi bir Amerikalı gücün kendi grupları için ‘öncelikli hedeflerden birisi’ haline geleceğini belirtti. Hüseyini, “Onlarla daha önce savaştık ve savaşa devam etmeye de hazırız” dedi.

Suriye'de operasyon yapabileceği belirtilen bu kuvvet, ABD askerlerinin riske atılmaması politikasının sonu ve olası bir kara harekatının ilk ayağı anlamına geliyor.



Bültene kayıt ol