Almanya hükümeti, Suriye'ye asker gönderilmesini onayladı

01.12.2015 - 10:59

Almanya Federal Hükümeti, Suriye'ye 1200 asker gönderilmesini onayladı. Bu karar yaklaşık 17 gün önce gerçekleşen Paris saldırılarından sonra alınmıştı. Kararın federal meclis tarafından da onaylanması gerekiyor.

Almanya'nın bu yıl sona ermeden Suriye’ye Tornado keşif uçakları, bir firkateyn, bir yakıt ikmal uçağı ile 1200 asker gönderilmesi öngörülüyor. Tornado uçaklarının sayısının 4 ila 6 arasında değişebileceği kaydedildi. 

Alman askerleri Suriye'de şimdilik bir yıl süreyle kalacak. Dışişleri Bakanı Frank Walter Steinmeier ise bir gazeteye verdiği bir mülakatta, IŞİD gibi bir düşmana karşı verilen mücadelenin uzun soluklu olacağını, başarıya ulaşması için de sadece bomba ve füzelerin yeterli olmayacağını, Suriye'de siyasi bir barış sürecine acilen ihtiyaç duyulduğunu, bunun başarılı olması durumunda da IŞİD'in fazla dayanamayacağını belirtti.

Hıristiyan Demokrat Birliği'nden (CDU) Franz Josef Jung ise IŞİD'e karşı verilecek mücadelede sadece hava desteğinin yeterli olmayacağını, kara birliklerinin de söz konusu örgütle savaşması gerektiğini söyledi. Eski Dışişleri Bakanı Jung, bu nedenle peşmergeyi de desteklediklerini, halen Erbil'de peşmergeye eğitim vermekte olan Alman birliğinin 100 olan personel sayısının 150'ye çıkartılacağını belirtti. 

Yeşiller Partisi Eşbaşkanı Simone Peter ise Suriye'ye asker gönderilmesini eleştirerek, Birleşmiş Milletler kararı olmadan yabancı bir ülkenin topraklarına asker göndermenin meşru olamayacağını, bu kararın siyasi bir hedefe ve siyasi bir konsepte sahip olmadığını, bundan ötürü de kabul edilemez olduğunu belirtti. 



Bültene kayıt ol