Sınırda Rus uçağı düşürüldü: AKP-TSK işbirliğinden savaş kışkırtıcılığı

24.11.2015 - 13:48

Rus emperyalizmi, diktatör Esad'ı korumak için Suriye'de savaşıyor. Savaşa kendi ajandasıyla ve ABD ile ittifak yaparak müdahil olmak isteyen Türkiye devleti ise bugün "sınır ihlali" gerekçesiyle bir Rus uçağını düşürdü.

Genelkurmay Başkanlığı, Suriye sınırında düşürülen savaş uçağı hakkındaki ilk açıklamasında şunları söyledi:

"24 Kasım 2015 tarihinde saat 09.20 civarında Hatay Yayladağı bölgesinde Türk Hava Sahasını ihlal eden milliyeti bilinmeyen bir uçak defalarca (beş dakika içerisinde 10 kez) ikaz edilmesine rağmen Türk Hava Sahasını ihlal etmiştir.

"Söz konusu uçağa angajman kuralları çerçevesinde 24 Kasım 2015 saat 09.24'te bölgede hava devriye görevinde bulunan iki adet F-16 uçağımız tarafından müdahalede bulunulmuştur."

Rusya "karadan vuruldu" diyor

Rusya ise uçağın kendilerine ait olduğunu ve sınır ihlali olmadığını belirtiyor. Rusya, Su-24 tipi uçağın karadan açılan ateşle düşürüldüğünü de iddia ediyor.

Rusya Savunma Bakanlığı’nan yapılan açıklamada “Uçak bütün uçuşu boyunca kesinlikle Suriye sınırları içinde kalmıştır” denildi. Bu uçuşun da objektif kontrol araçları tarafından kaydedildiği vurgulandı. 

NATO temkinli

Bir NATO sözcüsü, "Türk yetkililerle temas halinde olduklarını" söyledi, ancak şu anda konuyla ilgili daha fazla bilgi veremeyeceğini de sözlerine ekledi.
Dışişleri Bakanlığı, uçağın düşürülmesi ardından BM ve NATO başta olmak üzere, uluslararası kuruluşları bilgilendirmeye başlamıştı.

Suriye sınırında düşürülen uçakla ilgili NATO bugün Brüksel'de acil toplantı düzenleyecek.

Rus medyasındaki tartışma: Nasıl düştü?

BBC İzleme Servisi'nin Rus medyasından derlediği bilgilere göre, şu anda medyada uçağın nasıl düşürüldüğü tartışılıyor.

Amatör Havacılar Derneği Başkanı Viktor Zabolotskiy, resmi haber kanalı Rossiya 24'e uçağın büyük olasılıkla taşınabilir ya da omuzdan ateşlenen bir füze ile vurulduğunu söyledi.

Kremlin yanlısı Komsomolskaya Pravda'nın savunma muhabiri Viktor Baranets de aynı görüşte.

Ancak bir diğer Kremlin yanlısı askeri uzman, Igor Koroçenko ise Rossiya 24 kanalına uçağın 6 bin metre yükseklikte uçtuğunu ve karadan havaya ateşlenen füzelerle ulaşılmasının mümkün olmadığını söyledi.

Pilotların akıbeti ne oldu?

Müdahale sırasında uçakta bulunan iki Rus pilotun paraşütle atlamayı başardığı biliniyor. Rus helikopterleri, pilotları bulmak için hemen Suriyeli Türkmenlerin yoğun olduğu Bayırbucak bölgesinde operasyon başlattı.

DHA'nın haberine göre iki Rus helikopter, Bayırbucak bölgesi Ağcabayır köyü kırsalında köylüler tarafından görüntülendi.

Sosyal medyada Rus pilotlardan birine ait olduğu öne sürülen yarı yanmış bir cesedin fotoğrafları dolaşıyor. Bir Türkmen grup da bir pilotun ellerinde olduğunu öne sürdü. Ancak henüz bunları bağımsız kaynaklara doğrulatmak mümkün olmadı.

İngiltere: "Bu çok ciddi olayla ilgili yanıtlar arıyoruz"

İngiltere'den gelen ilk tepkide Dışişleri Bakanlığı'nın bir sözcüsü, Rus uçağının düşürülmesini "çok ciddi bir olay" diye değerlendirdi.

Sözcü "Olayla ilgili acilen bilgi almaya çalışıyoruz. Çok ciddi bir olay olduğu açık ancak olaylar hakkında daha kesin bilgi sahibi olana dek yorumda bulunmak yanlış olur" dedi.

ABD'den açıklama: "Bizle alakası yok"

Uluslararası haber ajansı Reuters'a açıklama yapan bir ABD'li yetkili ise "Rus savaş uçağının Türkler tarafından düşürülmesi olayına ABD güçleri dahil olmamıştır" dedi.



Bültene kayıt ol