IŞİD katliamının bilançosu: Paris'te 129 ölü, 99 ağır yaralı

14.11.2015 - 21:30

Paris Cumhuriyet Başsavcısı Francois Molins, dün geceki eş zamanlı IŞİD saldırılarında hayatını kaybedenlerin sayısının 129’a çıktığını ancak bu sayının artmasından endişe ettiklerini söyledi.

Paris’teki saldırılarla ilgili soruşturmayı yürüten Francois Molins, saldırılarılardan 24 saat sonra kameraların karşısına geçerek son gelişmeleri kamuoyuyla paylaştı. Saldırılarda en az 129 kişi öldürüldüğünü, 352’sinin de yaralandığını söyleyen Molins, 99 kişinin ağır yaralığı olduğunu vurguladı.

İlk patlamanın yerel saatle 20:25’te Stade de France dışında meydana geldiğini belirten başsavcı, daha sonra 21:30’da bir restoranın siyah bir araçtan tarandığını ve burada beş kişinin hayatını kaybettiğini söyledi.

Saldırganlar siyah araç kullanıyorlardı

Saat 21:40’ta başka bir restoranın içinde intihar eylemcisinin kendisini havaya uçurduğunu ifade eden Molins, daha sonra siyah bir aracın Bataclan’ın önüne park ettiğini ve içeri girip katliam düzenlendiğini anlattı.

Bataclan’daki IŞİD’lilerden birinin 1985 doğumlu bir Fransız vatandaşı olduğunu doğrulayan başsavcı, “Konser salonundaki saldırganlardan biri parmak izinden tespit edildi. Çok sayıda sabıkası olan saldırgan hiç hapse girmedi. 2010’dan itibaren radikalleştiği düşünülüyor” dedi.

Araç Belçika’da kiralanmış

Konser salonundaki saldırganların Irak ve Suriye’den bahsettiklerini söyleyen Molins, “Saldırılarda kullanılan Belçika plakalı aracı kiralayan bir kişi Belçika sınırında durduruldu. Saldırıları üç farklı ekip düzenlemiş gibi görünüyor” ifadelerini kullandı.

Soruşturmayı Belçikalı yetkililerle koordineli olarak gerçekleştirdiklerini de sözlerine ekleyen savcı, olayla ilgili üç kişinin gözaltına alındığını söyledi.

Kimlikleri belli olmaya başladı

Paris’te II. Dünya Savaşı’ndan sonraki en kanlı saldırıları gerçekleştiren IŞİD’lilerin kimlikleri belli olmaya başladı.

Reuters’a konuşan bir kaynak, en az 80 kişinin hayatını kaybettiği Bataclan Konser Salonu’ndaki saldırganlardan birinin Fransız vatandaşı olduğunu tespit ettiklerini söyledi.

Soruşturmayı yakın olduğu belirtilen kaynak, saldırganın kimliğinin parmak izlerinden belirlendiğini ve Fransız istihbaratının bu kişi hakkında bilgi sahibi olduğunu da ekledi.

Habere göre Fransız saldırganın İslami militanlarla yakınlığı da biliniyordu.

Suriye ve Mısır pasaportları bulundu

Fransız basını ise Fransa ile Almanya arasında dostluk maçı oynandığı sırada Stade de France’ın önünde kendisini patlatan iki canlı bombanın üzerinden Suriye ve Mısır pasaportları çıktığını yazdı.

Görgü tanıkları, saldırganların tekbir getirerek “Bu Suriye için…”  dediğini ifade etmişti.



Bültene kayıt ol