Güney Afrikalı öğrenciler harç zammını durdurdu: Sıra parasız eğitimde!

27.10.2015 - 08:51

Güney Afrika’da üniversite harçlarına yapılan %10,5 oranındaki zammı kitlesel ve militan eylemlilikler ile geri çektiren öğrenciler, “parasız eğitim” talebiyle eylemlerini sürdürüyor.

Üniversite öğrencileri, Cape Town,  Witwatersrand ve Pretoria’nın da aralarında bulunduğu üniversitelerde eylemlerini sürdürerek parasız eğitim talebini yineledi ve üniversitede taşeronluk sisteminin kalkmasını istedi.

Güney Afrika Öğrenci Kongresi son yaptığı açıklamada mücadelenin sürmesi gerektiğine vurguda bulundun ve şu ifadeleri kullandı:

Ücret sorununun çözülmesine rağmen pek çok üniversitede dillendirdiğimiz meseleler devam ediyor. Bunun için mücadelesini verdiğimiz sorunlar zafer sarhoşluğunda unutulmamalı, bu fırsatı kaçırmamalıyız."

Rektörlerden tehdit

Cape Town, Witwatersrand, Cape Peninsula University of Technology (CPUT), North West üniversiteleri, eylemlerin devam etmesi nedeniyle tatil edilirken üniversite yönetimleri öğrencileri tehdit etmeye başladı.

Pretoria Üniversitesi Rektörü Cheryl de la Ray, derslerin devam etmesine engellediklerini öne sürdüğü öğrencilere karşı disiplin cezaları vereceklerini belirtti. Diğer yandan üniversitede ‘ihtiyaç sahibi’ öğrencilerden kayıt ücreti almama kararı alındı.

Witwatersrand Üniversitesi Rektörü Adam Habib ise öğrencilerin kararı karşısında ‘şaşkınlık’ yaşadıklarını söyledi ve "Bu durum pek çok öğrencinin akademik geleceğini tehlikeye atıyor. Toplumdaki eşitsizliklerini daha da derinleştiriyor" dedi.

Witwatersrand Üniversitesi’nde ise 12 öğrenci lideri ve 200 senato üyesinin görüşme yaptığı ifade edildi.



Bültene kayıt ol