Yunanistan: Syriza-AB işbirliğinin kesintilerine karşı grev dalgası

23.10.2015 - 19:17

Yunanistan'da Syriza'nın AB ile uzlaşarak kabul ettiği üçüncü memorandum paketine karşı yeni bir grev dalgası başlıyor.

Liman işçileri, Pire ve Selanik limanlarının özelleştirilmesine karşı dün ve bugün grevdeydi. Deniz taşımacılığında dünyanın en büyük endüstrilerinden biri olan Yunanistan'da, tonaja dayalı vergi sistemi nedeniyle armatörler, denizci işçilerden daha yüksek oranda vergi ödüyor.

Gazeteciler de grevdeydi

Yunanistan Gazeteciler Sendikası'nın (ESHEA) ilan ettiği grev il birlikte sabah saat 06.00 'da başlayan grev ile birlikte devlet ve özel televizyon kanallarının yanı sıra radyolar yayınlarını durdurdu. Greve ajansların da katılmasıyla birlikte haber ağırlıklı internet siteleri büyük oranda kendini yenileyemedi. Yarın gereken gazetelerde de grev nedeniyle basılamayacak ve gazete rafları boşalacak.

Basın emekçileri, parlamentoya getirilen ve ülkede televizyon kanallarının izinleriyle basın yayın organlarının vergilendirmesi konusunda değişiklik yapılmasını protesto ediyor. Basın sektöründe istihdamın azaldığına dikkat çeken emekçiler, ifade özgürlüğünün de ihlal edildiği belirtiyor.

Genel grev geliyor

Son 5 yılda 30'dan fazla genel grevin yaşandığı Yunanistan'da, bu işçi hareketinin ürünü olarak iktidara gelen radikal solcu Syriza, Ocak ayından beri süren müzakerelerin sonucunda, 5 Temmuz'daki referandumda halkın %61'i tasarruf tedbirlerine ve AB'nin planına "Hayır" (OXI) demesine rağmen Avrupa'nın liderleriyle anlaşmış ve üçüncü memorandum ("kurtarma" paketi) karşılığında kemer sıkma programını hayata geçirmeye başlamıştı.

Ülkede 1 Kasım'da işçiler, Syriza-ANEL koalisyonunun uygulamalarına karşı büyük bir buluşma gerçekleştirecek.

12 Kasım'da ise Memur Sendikaları Konfederasyonu ADEDY ve Genel İşçi Konfederasyonu GSEE'nin çağrısıyla özel sektörle kamu sektöründe genel greve gidilecek.

Atina Barosu da 12 Kasım 2015 tarihinde Yunanistan İşçi Sendikaları Konfederasyonu’nun (GSEE) düzenleyeceği genel greve katılacaklarını duyurdu.

Panhellenik Denizcilik Federasyonu (PNO) da Yunanistan İşçi Sendikaları Konfederasyonu’nun (GSEE) 2-4 Kasım 2015 tarihleri arasındaki 48 saatlik grevine katılım göstereceğini duyurmuştu. Sendika 12 Kasım günü yapılacak greve de katılım göstereceğini ilan etmişti.

 



Bültene kayıt ol