“Eğit-donat” fiyaskosu: Sahada IŞİD'e karşı savaşan militan sayısı dört veya beş

17.09.2015 - 13:18

ABD emperyalizminin AKP ile ittifak hâlinde 5 bin "ılımlı" muhalifi askeri olarak eğitip sahaya sürme planı parodiye dönüştü.

ABD Merkezi Kuvvetler (CENTCOM) Komutanı Orgeneral Lloyd Austin, Kongre üyelerinin "IŞİD’le mücadele" üzerine sorularını yanıtlarken, sahada kalan gücün sorulması üzerine şöyle dedi:

"Küçük bir grup. Sahada savaşanların sayısı dört veya beş. Yeni Suriyeli güçlerin programı yavaş bir başlangıç yaptı. Şu anda ilerlediğimiz hızla başlangıçta belirlediğimiz hedefe erişemeyeceğiz."

ABD Savunma Bakan Yardımcısı Christine Wormuth da 15 Eylül itibariyle, eğit-donat programı kapsamında şu anda 100 ila 120 muhalifin eğitimden geçirilmekte olduğunu açıkladı.

Eğit-donatın geçmişi

Suriyelilere yönelik eğit-donat programını Türkiye'nin yanı sıra Ürdün, Katar ve Suudi Arabistan'da yapmayı planlayan ABD, ilkbahar aylarında başlanılan programla her yıl yaklaşık 5 bin ılımlı muhalifi eğitmeyi planlıyordu. ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) da bu programa katılanlara aylık 250-400 dolar arası maaş verileceğini duyurmuştu.

Programın başlangıcında, bir grup muhalifin, ABD tarafından "Esad'a karşı savaşmama" şartı içeren bir sözleşme imzalatılmak istenmesi üzerine eğit-donattan ayrıldığı iddia edilmişti.

Daha sonra eğitilip donatılıp Suriye'ye savaşmaya gönderilen 57 militanın büyük bir kısmı, IŞİD'e ulaşamadan El Nusra Cephesi güçleri tarafından kaçırılmıştı. Kaçırılanlar arasında eğit-donat programının Suriyeli sorumlusu Nedim Hasan da yer alıyordu.



Bültene kayıt ol