Macaristan: Başbakan kovmak istiyor, halk mültecilerin yanında

03.09.2015 - 17:42

Son dönemde Suriyeli mültecilere yönelik ırkçı uygulamalarıyla gündeme gelen Macaristan'da, sağcı Başbakan Viktor Orban, Avrupa'ya mülteci akınının "kıtanın Hristiyan kökenlerini tehdit ettiğini" savundu. Binlerce kişi ise dün akşam başkent Budapeşte'nin merkezinde mültecilerle dayanışma gösterisi düzenledi.

Macaristan hükümeti, geçtiğimiz hafta Suriyeli mültecilerin geçişini engellemek için tren seferlerini durdurmuş, Suriyeliler garlarda perişan olmuştu. Mültecileri durdurmak için buna benzer birçok "önlem" alan Macaristan'da, duruma isyan eden Suriyeliler ise polis şiddetiyle karşı karşıya kalıyor.

Sağcı-muhafazakâr başbakan Orban ise, Alman gazetesi Frankfurt Allgemeine Zeitung için kaleme aldığı görüş yazısında "Halkımız bizden sınırlarımızı korumamızı ve duruma hakim olmamızı istiyor" ifadelerini kullandı. Avrupa'ya mülteci akınının "kıtanın Hristiyan kökenlerini tehdit ettiğini" söyleyen Orban, "Sadece sınırlarımızı kontrol altına alırsak her ülkenin kaç mülteci alacağına yönelik kota tartışmasını yapabiliriz" diye  yazdı.

Binlerce kişi sokağa çıktı

Orban'ın söylediğinin aksine, dün ülkenin başkenti Budapeşte'de bir araya gelen binler, mültecilerle dayanışmak için eylem yaptı. Meclisin önüne yürüyen göstericiler, hükümetin çıkarmayı planladığı mülteci düşmanı yasaları protesto etti.



Bültene kayıt ol