Almanya ve Avusturya'da eylemler: “Mülteciler, hoşgeldiniz”

01.09.2015 - 11:14

Avusturya'nın başkenti Viyana'da 25 bin kişi, düzenlenen protesto gösterisiyle mülteci kamplarındaki yaşam koşullarının iyileştirilmesini istedi. Almanya’nın Frankfurt kentinde de mülteciler üzerindeki baskıların sona ermesi için eylem yapıldı.

Avusturya'nın başkenti Viyana'da sosyal medya üzerinden organize olan 25 bine yakın kişi, "Avusturya'da insanca yaşamak" sloganıyla mülteci kamplarındaki yaşam koşullarının iyileştirilmesini istedi. Westbanhof İstasyonu'nda toplanan eylemciler, Traiskirchen Mülteci Kampı'ndaki insanlık dışı uygulamaları ve hükümetin sığınmacılara yönelik politikasını teşhir ederek "Hiçbir insan yasa dışı değildir", "Mülteciler hoşgeldiniz", "İnsanları koruyun, bankaları değil", "Avusturya'da kabul görmek istiyoruz", "Avrupa'ya geçişi engellemeyin" ve "Sınır dışı edilmek istemiyoruz" yazılı pankartlar taşıdı.

Toplanma noktasında yapılan konuşmalarda Suriye, Irak, Afganistan ve diğer bölgelerde çatışmaların hâlen devam ettiğine, insanların hayatta kalabilmek için evlerini ve ailelerini terk etmek zorunda kaldıklarına dikkat çekilerek, Avrupa'ya kaçan sığınmacıların yollarda ya hayatlarını kaybettiklerini ya da güvenlik görevlileri tarafından kötü muameleye maruz kaldıkları vurgulandı.

Eylemde yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

"Avusturya'daki mülteci kamplarındaki insanlık dışı yaşam şartlarının değiştirilmesini istiyoruz. Sıcaktan, yağmurdan ve soğuktan korunan güvenli barınma istiyoruz. Kadınlar ve kızlar için erkeklerden ayrı odalarda kalmasını, tıbbi ve psikolojik yardım istiyoruz. Kurumlarla ve sosyal çalışma görevlileri ile işbirliği yapmak istiyoruz. Aileler ve çocuklarımız için yeterli gıda ve içecek istiyoruz. Biz insanız, insan olarak muamele görmek istiyoruz."

Açıklamanın ardından kitle "Mülteciler, hoşgeldiniz", "Hiçbir insan yasa dışı değildir" sloganları ile Avusturya Meclisi'ne yürüdü ve meclis önünde hayatlarını kaybeden göçmenler için mumlar yaktı.

Frankfurt: "Nazileri kovun, mülteciler kalsın!"

Almanya'nın Frankfurt kentinde de yüzlerce kişi, mültecilere yönelik baskılar ve ırkçı saldırıları protesto etti. Türkiyeli sol göçmen gruplarının da katıldığı eylemde faşistleri teşhir eden sloganlar haykırılarak "Sağcı şiddetin tüm mağdurlarıyla dayanışma", "Nazileri kovun, mülteciler kalsın" yazılı pankartlar taşındı.



Bültene kayıt ol