Japonya'da devasa savaş karşıtı miting

30.08.2015 - 16:46

Japon hükümetinin silahlanma politikalarını içeren yasa değişikliği tasarıları, Tokyo’da 120 bin kişinin katıldığı eylemle protesto edildi.

Uzakdoğu’da Çin ve Rusya gibi güçlerle rekabet içindeki Japon emperyalizmi, uzun bir süredir, ülkeyi müttefiki ABD’nin izinden savaşa hazırlıyor. Başbakan Şinzo Abe’nin, 2. Dünya Savaşı'nın ardından hazırlanan pasifist anayasayı, silahlanma ve savaş politikalarına uygun hâle getirmek istemesi büyük tepki çekti.

Tokyo’da Abe hükümetine karşı sokağa çıkan on binlerce kişi, 1960’lı yıllardan bu yana ülkedeki en kitlesel eylemlerden birini gerçekleştirdi. Abe’nin hazırlığını yaptığı yasaların, pasifist anayasayı ihlal edip Japonya’yı  savaşlara sürükleyeceğine dikkat çeken eylemciler, “Abe, diktatör müsün?”, "Savaşa hayır", “Asla affetmeyiz”, “Faşist bozguncular” ve "Savaş değil barış" yazılı dövizler taşıdı. Eylemde "Abe istifa etmeli" yazılı büyük bir pankart açıldı.

Parlamento önünde yapılan kitlesel protestonun yanı sıra kamuoyu anketleri, tasarıya karşı çıkanların hükümet deste kçilerini geçtiğini gösteriyor.



Bültene kayıt ol