Lübnan'da kitleler yine sokaktaydı: Leş gibi kokuyorsunuz!

30.08.2015 - 16:34

Lübnan'da geçtiğimiz hafta patlak veren "Leş gibi kokuyorsunuz" (#YouStink) hareketi dün Beyrut'ta kitlesel bir gösteri düzenledi.

Çöp toplama sorununa tepki olarak başlayan hareket, Lübnan'ın tüm toplumsal, ekonomik ve siyasi sorunlarıyla ilgili daha geniş protesto gösterilerine dönüştü.

Başkent Beyrut’un Şüheda ve Riyad es-Sulh meydanlarında toplanan eylemciler, devlet yetkililerine üç gün süre verdiklerini belirterek eylemlerine ara verdiklerini ilan ettiler.

On binlerce kişinin katıldığı mitingde, siyasetçiler, yolsuzlukla ve temel kamu hizmetlerini sağlayamamakla suçlandılar.

Eylemi örgütleyenlerden Lucien Bourjeily, "Bu, siyasi partiler için bir protesto değil. Bütün Lübnan halkı için buradayız. Yurttaşlarını sömüren siyasi partilere karşıyız" dedi.

23 yaşındaki aktivist Hani Ebu Hamdan, “Bu siyasetçilerden yakayı kurtarmak için devrim istiyoruz. İktidarı istiyoruz. Su istiyoruz. Sokaklarda çöp görmek istemiyoruz. Bu siyasetçiler artık gitsin” ifadelerini kullandı.

Eyleme eşiyle katılan bir diğer genç aktivist, Patrick Manolli ise "Bu protestolar bize umut verdi. Geçen haftasonu buradaydık. Bu kez daha çok daha kalabalığız" diye yorum yaptı.

Beyrut'taki eylemlere Sosyalist Forum üyeleri de "Halk laiklik, eşitlik, sosyal adalet istiyor. Tüm iktidar ve zenginlik halka!" pankartıyla katıldı.

Lübnan Parlamentosu'ndaki cumhurbaşkanı seçimi, yeterli çoğunluk sağlanamadığı için bir yılı aşkın süredir 27 kez ertelendi.

Uluslararası Af Örgütü’nün verdiği bilgilere göre eylemlerde 300’den fazla kişi yaralandı, 59’u hastaneye kaldırıldı. Örgüt eylemcilere müdahale eden güvenlik güçlerinin orantısız güç kullandığı iddialarının soruşturulmasını istedi.



Bültene kayıt ol