Marikana’da katledilen madenciler anıldı

17.08.2015 - 10:44

Güney Afrika’da üç yıl önce insanca yaşamaya yetecek bir ücret istedikleri ve grev yaptıkları için katledilen 34 işçi anıldı. Katliamın yaşandığı Marikana’da bir araya gelen Maden ve İnşaat İşçileri Sendikası (AMCU) üyesi yüzlerce maden işçisi, öldürülen arkadaşları için anma yaptı.

Sendikanı organize ettiği anmaya katılan Ekonomik Özgürlük Savaşçıları (EFF) lideri Julius Malema, madenci hakları için savaş vereceklerini belirterek "katliamın sorumlusunun kanlı iktidar partisi, Afrika Ulusal Kongresi (ANC) ve başkanı olduğunu" kaydetti.

Marikana’nın yanı sıra ülkenin birçok bölgesinde katledilen madenciler için anmalar yapıldı.

Zuma’dan yüzsüzce açıklama: Birlik olalım!

Diğer yandan, katliamın başlıca sorumlularından olan Devlet Başkanı Jacob Zuma, yazılı bir açıklama yaparak katledilen işçileri andı. “Birlik” çağrısında bulunan Zuma, "dehşetengiz bir trajedi" olarak nitelediği katliam için "Katliamda ve öncesinde hayatını kaybeden herkesi anıyoruz" ifadelerini kullandı.

Marikana platinyum madeninde çalışan işçiler, 16 Ağustos 2012 günü polis saldırısına uğramış ve polis işçileri tarayarak 34 işçiyi öldürüp, 78’ini de yaralamıştı. Katliamın öncesindeki bir haftada da polisin saldırıları nedeniyle yaşanan çatışmalarda 8 maden işçisi hayatını kaybetmişti.

“Kan dökülmeden dağıtamazdık” demişti

Geçtiğimiz Haziran ayında Marikana Katliamı’na ilişkin hazırlanan raporda suçu ağırlıklı olarak polislere yükleyerek kendini aklamaya çalışan devlet, polisler hakkında soruşturma açılmasını önermişti.

Devlet Başkanı Jacob Zuma ise rapora ilişkin “16 Ağustos’taki polis operasyonu, plandaki kusurlar nedeniyle yapılmamalıydı. Komisyon kan dökülmeden eylemcilerin silahsızlandırılması ve dağıtılmasının mümkün olmadığına kanaat getirdi” ifadelerini kullanmıştı.

Raporda ayrıca yaralılara zamanında müdahale edilmemesinin ölümlere yol açtığı ifade edilmişti.



Bültene kayıt ol