Mısır: Kamu emekçileri hakları için sokağa çıktı

11.08.2015 - 10:56

Mısır’da cunta rejimi altında İçişleri Bakanlığı ve bazı bakanlıklara bağlı emekçiler ile ordu ve yargı mensuplarının dışta bırakılarak geriye kalan bakanlıklara bağlı çalışan emekçilerin gelirlerinde kesinti yapılmasını öngören “Sivil Hizmet Kanunu” protesto edildi. Başkent Kahire’de bir araya gelen kamu emekçileri, Gazeteciler Sendikası önünde eylem yaptı.

Ülkenin farklı kentlerinden Vergi Dairesi, Gümrük, Eğitim Bakanlığı, Toplu Taşıma Kurumu görevlileri ve arkeologların da bulunduğu binlerce kişi, Kahire’nin merkezinde trafiği durdurdu. Darbe yönetiminin Planlama Bakanı Eşref el-Arabi’yi teşhir eden emekçiler, kanunun geri çekilmesini talep etti.

Vergi Memurları Sendikaları Komitesi Başkanı Fatma Fuad, basına yaptığı açıklamada, binlerce kamu emekçisinin dayatılan kanunu reddettiğini vurgulayarak şöyle konuştu:

“Birçok ilden arkadaşım kanuna karşı koordinasyon komitesinin çağrısına iştirak ederek gösteriye katıldı. En önemli talebimiz Sivil Hizmet Kanunu’nun iptal edilmesi veya bazı maddelerin gözden geçirilmesi. Özellikle de ek gelirlerin düşürülmesini öngören maddeye ilişkin diyalog başlatılması.”

Vergi Dairesi’nde çalışan bir emekçi olan Suad Mansur ise emekçiler arasında eşitliğin baltalandığına dikkat çektiği konuşmasında şu ifadeleri kullandı:

“Kanun, İçişleri Bakanlığı ve bazı bakanlıklara bağlı çalışanlar ile ordu ve yargı mensuplarını kapsam dışı bırakıyor. Bu, kamu çalışanları arasında eşitliğin olmadığını gösteriyor. Zulümde eşitliği adalet kabul edersek, zulmü kabul ederiz. Ancak bir grup çalışana bunun yapılması kabul edilemez.”

Planlama Bakanı: Kanun gözden geçirilmeyecek

Öte yandan,bemekçilerin öfkesini üzerine çeken Mısır Planlama Bakanı Eşref el-Arabi ise dün yaptığı açıklamada Sivil Hizmet Kanunu’nu yeniden gözden geçirmeyeceklerini belirtti.

Sivil Hizmet Kanunu, ücret çizelgesi, değerlendirme yöntemi, cezalar, ek ödemeler, yıllık mali teşvikler, erken emeklilik, tayinler ve bazı kamu çalışanlarının uygulama dışı bırakılması üzerinde düzenlemeler içeriyordu.

Mısır'ın cuntacı lideri Abdulfettah es-Sisi, söz konusu emekçi düşmanı kanunu Mart ayında onaylamıştı.



Bültene kayıt ol