Latin Amerika Parlamentosu (Parlatino), 1915 Ermeni Soykırımı’nı resmen tanıyan yasa tasarısını oybirliğiyle kabul etti.
23 ülkenin temsil edildiği Panama merkezli Parlatino, 31 Temmuz Cuma günü yapılan olağan toplantısında, Ekvatorlu delegelerin sunduğu ve Ermeni Soykırımı’nı tanıyan yasa tasarısını oybirliğiyle kabul etti.
Arjantin, Brezilya, Bolivya, Şili, Kolombiya, Küba, Dominik Cumhuriyeti, Ekvador, Meksika, Peru, Uruguay ve Venezuela’nın da aralarında bulunduğu Güney ve Orta Amerika ülkeleri ile Karayip ülkelerinin üyesi olduğu Avrupa Parlamentosu benzeri yapı, kabul edilen yasayla 1915’te Ermenilere yönelik olarak uygulanan toplu katliam ve etnik temizliği, “insanlığa karşı işlenen suç” olarak nitelendirdi.
Arjantin merkezli Prensa Armenia Ajansı’nın haberine göre, Parlatino’da yer alan Montevideo temsilcisi Alfredo Asti, tasarının itiraz edilmeksizin Parlamento’da oybirliğiyle kabul edildiğini bildirdi.
Parlatino’nun başkanlığını yürüten Asti açıklamasında, Uruguay’ın 50 yıl önce Ermeni Soykırımı’nı resmen tanıdığını, bugün ise Latin Amerika Parlamentosu’nun Uruguay’ın bu tutumunu desteklediğini açıkladı.
Prensa Armenia haberinde, Güney Amerika Parlamentosu, Şili, Brezilya Senatosu ve ayrıca Rio de Jenerio eyaletinin bu yıl içinde kabul ettiği tasarılarla da 1915 Ermeni Soykırımı’nı resmen tanıdığına dikkat çekti.
1915’teki soykırım sürecinin ardından hayatta kalan ve dünyanın dört bir yanına dağılan Ermenileri kabul eden Uruguay, 22 Nisan 1965 tarihinde onayladığı yasayla Ermeni Soykırımı’nı resmen tanıyan ilk ülke olmuştu.
Geçen Mayıs ayında Brezilya Parlamentosu’nun da Ermeni Soykırımı’nı resmen tanıyan tasarıyı kabul etmesine itiraz eden Ankara, Türkiye’nin Brezilya büyükelçisini geri çağırmıştı.
Arjantin, Bolivya, Brezilya, Şili, Uruguay ve Venezuela gibi Latin Amerika ülkeleri, Ermeni Soykırımı’nı tanıyan ülkeler arasında bulunuyor.
Hrant Kasparyan
(Demokrat Haber)