Kıbrıs'ta müzakereler ilerliyor: Birleşik bir devlet kurulabilir

23.07.2015 - 12:15

Türkiye'nin işgali altında bulunan Kuzey Kıbrıs'ta Nisan ayında yapılan seçimlerde AKP'nin desteklediği Derviş Eroğlu'na karşı cumhurbaşkanı seçilen Mustafa Akıncı, müzakerelerde gelinen noktayı anlattı. Buna göre, Kıbrıslı Rumlarla Türklerin kuracağı yeni devlete ‘Birleşik Kıbrıs Federasyonu’ adı verilmesi planlanıyor.

Hürriyet'in haberine göre, Akıncı, garantörlük ve toprak dağılımı dışında birçok konuda ilerleme sağlandığını açıkladı.

Müzakerelerin bu hızla devam etmesi halinde aylar içinde Kıbrıs sorununa çözüm bulabileceklerine dikkat çeken Akıncı, gizli yürütülen pazarlıklarda ilk kez ayrıntı verdi.

Yeni devletin belirgin hâle gelen özellikleri şöyle:

* Müzakerelerde Türkiye, Yunanistan ve İngiltere’nin oluşturduğu garantörlük dışında her konu konuşuldu. Ancak hassas olan toprak konusunda Türk ve Rumlara bırakılacak yüzdelik oranlar ve paylaşılacak yer isimleri sona bırakıldı.

* Federasyonu Kıbrıs Türk ve Rum kurucu devletleri oluşturacak. Her kurucu devletin kendi içinde ayrı bir vatandaşlığı olacak.

* Yeni federal devletin alt ve üst olmak üzere iki parlamentosu olacak.

* Kıbrıslı Türk ve Rumlar istedikleri bölgede ikamet edebilecek.

* Türk kurucu devletine yerleşecek Rumlar ya da tam tersi Rum tarafında gidecek Türkler, yaşadıkları kurucu devlette, yerel ve Avrupa Parlamentosu seçimlerinde seçme ve seçilme hakları olacak. Ancak bulundukları kurucu devletten federal parlamentoya gidecek milletvekilleri için seçme ya da seçilme hakkı olmayacak.(Rumların nüfusu Türklerden 4 misli fazla)

* Nüfus çoğunluğuna sahip Rumların iki kesimliliği ve siyasi eşitliği bozmaması için konuşulan kısıtlama AB kurallarına aykırı. Bu nedenle varılacak anlaşma, AB mahkemelerine yapılacak bireysel başvurularla delinmemesi için üye ülkelerinin tümünde parlamento onayından geçmesi ve ‘AB’nin birincil hukuku’ olması gerekiyor.

* Federal devletin polis gücü Türk ve Rumlar arasında yarı yarıya ya da %40 Türk, %60 Rum olacak. Oranlar henüz kesinleşmedi.

* Milli ordu olup olmayacağı müzakere ediliyor. Ordu olmayabilir.

* Taraflar, doğu Akdeniz’deki doğalgaz konusunda müzakereler devam ederken sorun çıkartacak, sondaj gibi adımlar atmama konusunda anlaştı.

* Federal devletin milli günleri (20 Temmuz Barış Harekâtı yıldönümü, KKTC’nin kuruluş yıldönümü gibi) konular henüz görüşülmedi. Her iki tarafta da benzer törenler bulunuyor.



Bültene kayıt ol