Avro Bölgesi'ndeki 19 ülkenin liderleri, Yunanistan'ın borç krizinin çözümü ve üçüncü kurtarma paketini alması amacıyla dün gece Brüksel'de toplandı. Sabaha kadar süren görüşmelerin 17 saati aştığı ifade edildi.
Yunanistan konusunda Avro Bölgesi zirvesinden anlaşma çıktığı açıklandı. Belçika Başbakanı Charles Michel Twitter'dan yaptığı açıklamada, Yunanistan konusunda anlaşma sağlandığını duyurdu.
Avrupa Birliği Konseyi Donald Tusk "Ciddi reformlar ve mali destek içeren plan oybirliğiyle kabul edildi. Yardım planının finansmanı Avrupa Kurtarma Fonu'ndan gelecek" açıklamasında bulundu. Fransa Başbakanı ise "Son bilgiler Yunanistan konusunda anlaşma olduğuna işaret ediyor, ancak temkinli olalım" ifadesini kullandı. Tusk, yaptığı açıklamada, "Bugün yalnızca bir hedefimiz vardı, anlaşmaya varmak, 17 saatlik müzakerelerin ardından sonunda vardık" dedi.
Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker ise, zirvenin ardından düzenlediği basın toplantısında, "Anlaşma yoğun çalışma istedi, zaman aldı ama sonuca vardık" ifadesini kullandı.
Avro Grubu Başkanı Jeroen Dijsselbloem, anlaşma için Yunanistan meclisinin onayının gerektiğini belirterek, çarşamba veya perşembe günü Avro Grbu toplantısı için çağrı yapılacağını söyledi. Bundan sonraki süreçte resmi olarak müzakerelerin başlayacağını ifade eden Dijsselbloem, haftalar sürecek bir sürece girileceğini belirtti. Dijsselbloem, "Bundan sonraki süreçte güvenin sürmesi çok önemli. Yunanistan Parlamentosu konuları hızlıca yasalaştırmalı. Yunanistan'ın istediği fon AB tarafından desteklenecek. Yunanistan fonu bankaların sermayesi için de kullanılacak" dedi.
Avro'dan geçici çıkış önerisi
Avro Bölgesi'ndeki 19 ülkenin liderleri Yunanistan'ın borç krizinin çözümü amacıyla dün akşam Brüksel'de toplandı. Atina'ya Avro bölgesinden 'geçici çıkış' önerildiği iddia edilmişti.
BBC'nin haberine göre, liderlerin Avro Bölgesi maliye bakanlarının önerilerini masaya yatırdığı zirvede görüştükleri maddelerden biri, "Yunanistan'ın anlaşma sağlanamaması durumunda geçici olarak Avro Bölgesinden çıkması." Hazırlanan taslak, kurtarma paketi üzerinde anlaşmaya varılmazsa Yunanistan'ın geçici olarak Avro Bölgesinden çıkması tavsiyesinde bulunuyor.
Maliye bakanlarının liderlere sunduğu dört sayfalık taslak belgede, "Yunanistan'ın Avro Bölgesinden 'mola alması' için olası bir borç yapılandırması dahil, hızlı müzakereler sunulması gerekiyor" denildi. Taslaktaki bir diğer önerinin de, "Yunanistan'ın varlıklarının zaman içinde özelleştirilmesi ve borcun kapatılması için bağımsız bir fon oluşturulması" olduğu öğrenildi. Yunanistan'ın Çarşamba gününe kadar, KDV ve emeklilik dahil bir dizi yeni reformun uygulamaya girmesi için yeni bir yasa yürürlüğe koymayı kabul ettiği de ifade edilen belgede, Yunanistan'ın ihtiyacı olan yeni kurtarma paketinin ülkenin 2018'e kadar borçlarını kapatabilmek için talep ettiği 53,5 milyar avroyu geçip 86 milyar avroya çıkabileceği kaydedildi.
'Öneriler küçük düşürücü'
Yerel medyaya konuşan Yunan hükümetinden bir yetkili, "Metin bütünüyle çok kötü. Çözüm bulmaya çalışıyoruz" dedi. Adı açıklanmayan bir diğer hükümet yetkilisi de, önerilerin "Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras ve SYRIZA hükümetini kasıtlı olarak küçük düşürmek için tasarlandığı" yorumunu yaptı.
(Evrensel)