Avrupa’nın efendileri Yunanistan’a şantaj yapmaya devam ediyor

13.07.2015 - 09:02

Yunanistan’da referandumdan bu yana geçen bir haftalık süreçte oldukça hızlı gelişmeler yaşanıyor. Geçen Pazar gerçekleşen referandumda AB Merkez Bankası, IMF ve AB kurumlarıyla yeni bir kesinti paketinin imzalanıp imzalanmaması oylanmış ve yüzde 61 ‘hayır’ demişti. Referandum gecesi ‘bildiğimiz Avrupa’nın sonu geldi’ diyen Maliye Bakanı Varufakis hemen ertesinde istifa etmişti. Varufakis’in istifası AB’yle yapılan görüşmelerde Syriza hükümetinin ‘iyi niyetli görünme’ çabası olarak atılan bir geri adım şeklinde yorumlanmıştı.

Syriza hükümeti referandumun ardından AB karşısında tavizkâr bir pozisyon takınmaya başladı.  Referandumdan bir gün sonra Başbakan Çipras’ın çağrısıyla toplanan siyasi parti liderleri ortak bir metin yayınlayarak ‘hayır’ oyunun avro’dan çıkma isteği anlamına gelmediğini belirttiler.

Ancak Troyka bu tavize yeni bir şantajla karşılık verdi. Referandumdan sonraki görüşmelerde kreditörler Yunan hükümetinin hızla yeni bir “reform paketini” kabul etmesi gerektiği, aksi takdirde ülkenin iflasla karşı karşıya kalacağı tehdidinde bulundular. Syriza hükümeti meclise referandumda reddedilene benzer bir paket sundu. Gece yapılan oylamada paket kabul edildi ve Varufakis yerine gelen Maliye Bakanı Çakalotos Troyka’yla yapılacak müzakereleri yürütmesi için görevlendirilmiş oldu. Cuma günü gerçekleşen oylamada Syriza üyesi iki bakanın ‘hayır’ oyu vermesi ve Meclis Başkanı dahil olmak üzere bir dizi Syriza’lı vekilin çekimser kalması dikkat çekti. 

Bu bir darbe

Bu haftasonu başlayan Eurogroup zirvesi Yunanistan’a yönelik sert kesinti önlemleri dayatmasıyla sürüyor. Bunlar arasında çok sayıda kamu mülkünün özelleştirilerek Alman Maliye Bakanlığı’na bağlı sözde bağımsız fonlara devredilmesi, Yunan maliye politikasının depolitize edilmesi yani hükümetlerden bağımsız teknokratlarca yürütülmesi, Çarşamba gününe kadar hükümetin ‘iyi niyetini’ göstermesi için sert reformlar uygulaması bekleniyor. Yunanistan hükümetine önümüzdeki birkaç gün içinde emeklilik ‘reformu’, KDV’nin yükseltilmesi, işten çıkarmaların kolaylaştırılması ve Pazar gününün tatil olmaktan çıkarılması gibi kesinti adımları atması dayatılıyor. 

Görüşmelerin sabah kadar devam etmesi beklenirken sosyal medyada Syriza’nın zirveyi terk etmesi için çağrı yapılmaya başlandı. Avrupa’nın pek çok ülkesinde trend olan ‘ThisIsACoup’ (bu bir darbe) hashtag’i altında Yunanistan’la dayanışan ve Avrupa Birliği’ni teşhir eden mesajlar yayınlanıyor. 



Bültene kayıt ol