Filipinler'den Brezilya'ya: İşçiler her yerde direniyor

25.06.2015 - 10:04

Dünyanın birçok yerinde işçilerin patronlara karşı mücadeleleri sürüyor.

Kızıl Bayrak'ın derlediği haber şöyle:

Hindistan: doktorlar süresiz grevde

Hindistan’ın başkenti Yeni Delhi’de devlet hastanelerinde çalışan 15 bin doktor 22 Haziran günü süresiz greve başladı. Doktorlar, kötü çalışma koşullarını, yetersiz güvenlik ve düşük ücretleri protesto ediyorlar. Doktorlar aynı taleplerle Şubat ayında bir günlüğüne greve gitmişti. Doktorlar özellikle tıbbi malzemenin eksikliğinden, yeterince eğitimli hemşire ve personel olmadığından ve doktorlara karşı hastaların saldırılarının artmasından şikayet ediyorlar.

Endonezya: Philips’te saldırılara karşı grev

Endonezya’da Batam endüstri havzasında Hollandalı elektronik tekeli Philips’te çalışan işçilerin bir kısmı 3 Haziran tarihinden bu yana grevdeler. Philips işçileri işten atılan 18 arkadaşlarının yeniden işe alınması için grev yapıyorlar. 18 işçi fabrikaya sendika getirilmesi mücadelesinin ardından işten çıkarılmıştı.

Endüstri havzasının dışına çıkarılan grevci işçiler, grevlerine sokakta devam ediyorlar.

İzlanda’da hemşirelerin grevine yasak

İzlanda parlamentosu, grev hakkının anayasal hak olmasına rağmen hemşirelerin grevini yasakladı. Parlamento, Mayıs ayının sonundan bu yana grevde olan sağlık emekçilerine grevlerine son vermeleri ve müzakereleri kabul etmeleri için karar çıkardı. Hemşireler daha iyi çalışma koşulları ve daha yüksek ücret için greve gitmişlerdi. Grevde bulunan hemşirelerden onlarcası parlamentonun kararını protesto etmek için istifalarını veriyorlar.

İzlanda’da sağlık sektöründe çalışan işçi ve emekçiler İzlanda’yı terk ederek başka ülkelerde çalışmak üzere göç ediyorlar.

Brezilya: Mercedes’te mücadele sürüyor

Mercedes işçilerin tensikatlara karşı mücadelesi sürüyor. Sao Paulo eyaletinde, Sao Bernardo Campo’daki fabrikada işten atılan 300 Mercedes işçisi fabrika önünde kamp kurarak protesto gösterilerini sürdürüyor.

Mercedes tekeli burada 500 işçiyi işten atmıştı. Tekel ayrıca 2 bin işçiyi de işten atmayı planlıyor. 7 bin işçi ise zorunlu tatile gönderildi.

Daimler Grubu tensikatlarla VW’nin Brezilya’da kamyon piyasasına girmesi nedeniyle azami kârını işçilerin üzerinden güvenceye almayı hedefliyor.

Nisan ayı sonunda gerçekleşen iş bırakma eyleminden sonra, yönetim başlangıçta işten çıkarmaları geri çekti. Hatta VW, GM ve Volvo’da Ocak ayında açıkladığı işten çıkarmaları işçilerin 3 haftalık grevlerinin sonunda geri almak zorunda kalmıştı.

Mercedes’in çıkarmayı düşündüğü 500 işçi kısa çalışma ve işten muaf tutulanlardan oluşuyor. Bu işçilerin bir kısmı tazminat karşılığı çıkışını almıştı, daha doğrusu buna bir nevi zorlanmışlardı.

Öte yandan Sao Paulo’daki Metal İşçileri Sendikası (ABC), protestolarını önümüzdeki günlerde de sürdüreceklerini açıkladı.

Filipinler: Sumitomo meyve şirketinde başarılı grev

Filipinler’in Davao bölgesindeki Compostela Vadisi’nde, Japon Sumitomo Meyve işletmesinde 90 numaralı muz paketleme istasyonunda çalışan işçiler, işten atılan 147 arkadaşlarının tekrar işe alınması için greve gittiler. 92. muz paketleme istasyonunda çalışan işçiler de grevdeki işçilere destek verdi. 9 gün süren grevin ardından patron işçilerin talebini kabul etmek zorunda kaldı ve işten atılan işçileri yeniden geri aldı.

Portekiz: Metro işçilerinden 1 günlük grev

Portekiz’in başkenti Lizbon’da metro çalışanları geçtiğimiz hafta yedinci kez greve gitti. 24 saat süren grev ile metro işçileri özelleştirilmelere, bazı bölümlerin satılmasına karşı direniyorlar. İşçiler işyerlerini kaybedeceklerinden endişe duyuyorlar.



Bültene kayıt ol