Yunanistan-AB görüşmeleri tıkandı: Kesintiler üzerine kurulu bir program ısrarı başarısız oldu

17.06.2015 - 09:41

Yunanistan'da radikal sol Syriza hükümetiyle ismi Troyka'dan "kurumlar"a çevrilen IMF, AB ve AMB temsilcileri arasındaki görüşmeler tıkandı.

Radikal Sol Koalisyon’un (SYRIZA) haftalık grup toplantısında konuşan Çipras’ın gündeminde, Yunanistan müzakere heyeti ile kreditörler arasında dört aydır devam eden, ancak bir anlaşmaya varılamayan müzakereler vardı.

‘Sürdürülebilir ve sosyal olarak kabul edilebilir bir anlaşmanın temellerini oluşturabilecek bir plan‘ sunduklarını söyleyen Yunan başbakan, kreditörlerin kendilerine yanıt yerine, önceki müzakerelerde kat edilen aşamanın göz ardı edildiği beş sayfalık bir döküman sunduğunu söyledi.

Troykanın kendilerinden yüksek mali hedefler talep edip Yunanistan’ın önerdiği eşdeğer önlemleri reddettiğini söyleyen Çipras, “Kesintiler üzerine kurulu bir program ısrarı başarısız oldu. Bu önlemler sadece yalnız olduğu için değil siyasi bir amaca hizmet eden, sadece hükümetimizi değil, Yunan halkını da küçük düşürecek bir plan kabul edilemez” dedi.

“Bu çizgide yürümeye devam etmeye kararlıyız, böylece dört yılın sonunda memorandum rejimini yürürlükten kaldıralım” diyen Çipras, memorandum ve kemer sıkma politikalarının Yunanistan’a sadece sorun getirdiğini ifade etti.

Çipras, görevi devraldığı Yeni Demokrasi-PASOK hükümetini de sert sözlerle eleştirdi. Yeni Demokrasi ve PASOK’un, SYRIZA hükümetinin çabalarını sabote etmek için bir ‘mayın tarlası‘ kurduğunu söyleyen Yunan başbakan, “Kendimizi bir savaşın içine attık” diye konuştu.



Bültene kayıt ol