Mısır cuntası Mursi için hem idam hem müebbet kararı verdi

16.06.2015 - 19:45

Mısır'da 2013 yılının Temmuz ayında yapılan askeri darbeyle devrimin tüm kazanımlarına saldırarak Mübarek rejimini yeniden tesis eden Sisi cuntası, seçilmiş cumhurbaşkanı Muhammed Mursi hakkında verilen idam kararını onadı.

"Cezaevi baskınları" davasında idama mahkûm edilen 107 kişi arasında etkin din adamı Yusuf El Kardavi ve Müslüman Kardeşler Rehberlik Konseyi Başkanı Muhammed Bedii ile hareketin kurduğu Özgürlük ve Adalet Partisi'nin genel sekreteri Essam El Erian da var.

Davada 20 kişi de ömür boyu hapis cezasına çarptırıldı. Mısır'da bu ceza esasında 25 yıl hapis anlamına geliyor.

"Cezaevi baskınları" davasında idama mahkûm edilen 107 kişiden 101'i gıyaplarında yargılanmışlardı.

Kahire Ceza Mahkemesi ise idam kararlarını, geçen ay yargıcın aynı yönde görüş bildirmesinin ardından Mısır Müftüsü'ne danışarak aldı.

Mahkemenin kararları temyize götürülebilecek.

Davada 106’sı firari ve 25’i tutuklu 131 sanık, 25 Ocak 2011’de dönemin Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek’in devrilmesiyle sonuçlanan halk ayaklanmasında, "11 hapishane ve karakola saldırarak, 3 subayı kaçırmakla" suçlanmışlardı.

'Casusluk' davasından da müebbet

Muhammed Mursi bugün "Hamas, Hizbullah ve İsrail için casusluk yapmak" suçundan yargılandığı davada ise müebbet hapis cezasına çarptırılmıştı.

Mursi daha önce de, Cumhurbaşkanı olduğu dönemde bazı protestocuların gözaltına alınmaları ve işkenceye maruz kalmaları nedeniyle yargılandığı davada 20 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı ve hâlen bu cezasını çekiyor.

Müslüman Kardeşler ise daha önce Mursi'ye verilen 20 yıl hapis cezasını "utanç verici" olarak nitelendirmişti.

"Casusluk" davasında, Mursi dışında Müslüman Kardeşler Rehberlik Konseyi Başkanı Muhammed Bedii de müebbet hapis cezasına çarptırıldı.

16 sanığa verilan idam cezası ise onandı.

13'ü gıyaplarında yargılanan bu kişiler arasında yine Essam El Erian ve Said El Katatni de bulunuyor.

Sanıklar bu kararları da temyize götürebilecek.



Bültene kayıt ol