Arjantin'de genel grev hayatı durdurdu

11.06.2015 - 11:16

Arjantin’de 9 Haziran’da sendikalar, ücret artışı, gelir vergisinde değişiklik, emekli aylıklarında acil bir düzenleme ve enflasyon ile güvencesizliğe karşı önlem alınmasını talep ederek ülke genelinde 24 saatlik greve gitti.

Eylem kararı 18 Mayıs’ta hükümet karşıtı sendikalar tarafından alınmıştı. Greve Arjantin Taşımacılık İşçileri Konfederasyonu (CATT), Genel İşçi Sendikası (CGT), Arjantin İşçileri Merkezi Federasyonu’nun (CTA) muhalif fraksiyonları ile Turizm, Otelcilik ve Gıda Sendikası (UTHGRA) çağrı yaptı.

Grev günü işçiler ülkede ulaşımı felç etti. Ulaşım grevi nedeniyle tren, metro, otobüs, kamyon, uçak çalışmadı.

Sabah 05.00’ten itibaren yollar kapatıldı. Panamericana otoyolu, Pueyrredon Köprüsü ve Buenos Aires’in çevresindeki tüm yollar işgal edildi.

Panamericana otoyolunu işgal eden eylemciler yolu ulaşıma kapattılar. Lear İşçi Komisyonu’ndan, MadyGraf’den ve Worldcolor’dan işçiler, Kraft Gıda, Stani ve Pepsico’dan işçiler ve mücadeleci sendikacılar eylemde en öndeydiler. Talepleri genel grevden farklı olan işçiler işten çıkarmaları ve Worldcolor’ın yasadışı kapatılmasının durdurulmasını talep ederek, Lear’daki sendikayı da protesto ettiler.

Güney’de de Pueyyredon Köprüsü’nün işgal eylemine de Coca Cola ile Cresta Roja (gıda üretim kısmı) üretim işçileri komisyonları, kamu çalışanları ve eğitim sendikaları Shell, Calsa ve Honda işçileri katıldı.

Geçtiğimiz hafta Arjantin’de kadın cinayetlerine karşı 200 bini aşkın kişinin katılımıyla kitlesel bir gösteri düzenlenmişti. Bu eylemlere de işçilerin katılımı büyüktü.



Bültene kayıt ol