Mısır: Mahalla işçileri patronların grev kırıcılığına boyun eğmeyi reddediyor

01.03.2024 - 11:31

Tekstil fabrikalarının merkezi olan Mahalla, 2011 Mısır Devrimi'ni besleyen büyük grev dalgasının ateşleyicisiydi. Şimdi baskıcı yönetimin düşük ücret dayatmasına isyan var. Ve tüm işçiler bu mücadeleyi izliyor.

Patronlar, Mısır'ın Mahalla el-Kubra'daki en büyük tekstil fabrikasında binlerce işçinin grevini, yaptıkları işlerin ödemesini engelleyerek kırmaya çalışıyor. Ancak 27 Şubat günü grevciler dimdik ayaktaydı ve pes etmeyi reddediyorlardı.

Grev geçen hafta kadın işçiler arasında başladı ve daha sonra 14 bin kişinin çalıştığı şirketteki erkek işçilerin büyük bölümünü de kapsayacak şekilde yayıldı.

İşçiler maaşlarını her ayın 25'inden itibaren alıyor. Ancak yönetim, işçilerin grevden önceki alacaklarını ödemiyor. Bir işçi şunları söyledi: 

"Şirket meşru taleplerimize cevap vermek yerine bizi maaşlarımızdan mahrum bırakıyor ve sanki Gazze'deymişiz gibi açlık silahını kullanıyor."

"Özellikle Ramazan ayının yaklaşmasıyla birlikte, işçiler arasında paraya duydukları ihtiyaç nedeniyle aşırı bir memnuniyetsizlik hali hakim.

"Bizim mücadelemiz çalışan herkesin mücadelesidir ve ancak Assiut'taki petrol şirketinin yaptığı gibi diğer şirketler deki işçiler katılırsa kazanabiliriz."

Assiut kentindeki yağ ve deterjan şirketinde çalışan işçiler,  Mahalla işçileriyle aynı ücret artışı için grev yapıyor.

Mısır'ın baskıcı Cumhurbaşkanı Abdülfettah El Sisi, kısa bir süre önce devlet çalışanları için asgari ücretin 6,000 Mısır pounduna  çıkarıldığını açıkladı. Birçok işçi bundan daha az ücret alıyor ve en azından bu ücreti almayı talep ediyor.

Assiut'ta çalışan yaklaşık 400 geçici işçi de şirkette on yıl çalıştıktan sonra kadroya alınmadıkları için kalıcı iş güvencesi talep ediyor.

Mısır'daki Devrimci Sosyalistler şunları söylüyor: "Mahalla grevi, Mısırlı işçilerin mevcut açlık politikalarını reddettiğini açıkça ilan ediyor. Eğer bu politikalar geçtiğimiz dönemde baskı kılıcıyla hayata geçirildiyse, artık bunlara sessiz kalmak mümkün değildir.

"Cesur Mahalla tekstil işçilerinin hareketi ve talepleriyle tam dayanışma içinde olduğumuzu ilan ediyoruz. Onlara yönelik baskı ve terör politikasını reddediyoruz. 

"Tüm Mısırlı siyasi, sendikal ve öğrenci güçleri, meşru talepleri gerçekleşene kadar onlarla dayanışma içinde olmaya çağırıyoruz. 

"Hareket ayrıca yoksulluk sınırının altında yaşayan işçi ve emekçilerin ücretlerinin arttırılması sorununun mali kaynak eksikliğinden kaynaklanmadığını vurgulamakta. Aksine, sorun bu kaynakların yanlış yerlere dağıtılmasından  kaynaklanmaktadır. 

"Cumhurbaşkanlığı makamındaki üst düzey devlet çalışanlarına, valilere, yargıçlara, ordu ve polis memurlarına, hükümet ve kamu kurumlarındaki danışmanlara yüksek maaşlar ödeniyor.

"Bu elitlerin ücretlerine bir üst sınır getirilerek ayda on bin sterlinlik asgari ücret belirlenmesi için gerekli mali kaynak sağlanmalıdır." 

Enflasyon 109 milyondan fazla insanın yaşadığı Mısır'da yüzde 40'a yakın seyrediyor ve pek çok Mısırlıyı yoksulluk sınırına yaklaştırıyor ya da altına düşürüyor.

Mahalla, 2011 Mısır Devrimi'nin patlak vermesine neden olan büyük grev dalgasının ateşleyicisiydi. Ülkenin dört bir yanındaki işçiler, direnişe yeniden öncülük edip edemeyeceğini görmek için bu mücadeleyi izliyor.

Charlie Kimber

(Socialist Worker)

Mısır'da işçiler ücret artışı için grevde



Bültene kayıt ol