Mısır'da işçiler ücret artışı için grevde

27.02.2024 - 11:39
Haberi paylaş

Grevleriyle 2011 Mısır Devrimi'ni ateşleyen kadın hazır giyim işçileri yeniden mücadelede.

Mısır'ın Mahalla al-Kubra'daki en büyük tekstil fabrikasında çalışan binlerce kadın konfeksiyon işçisi geçen hafta greve gitti. Fabrika meydanını işgal ettiler ve patronlar ücret artışı taleplerini karşılayana kadar mücadele edeceklerini duyurdular. Onlara dokuma ve iplikhanelerden erkekler de katıldı. Bu işçilerin tamamı bu hafta başında hala grevdeydi.

Geçtiğimiz Cumartesi günü (24 Şubat) yaklaşık 7 bin grevci kitlesel bir toplantı için fabrika meydanında toplandı. Mısır'ın kuzeyindeki bu devasa fabrikada 14 bin kişi çalışıyor. Bu fabrika, 2011 Mısır Devrimi'nin patlak vermesine neden olan büyük grev dalgasının ateşleyicisiydi.

Bu gibi mücadeleler Filistin'deki direnişle birleşebilir ve Ortadoğu'da daha geniş çaplı bir isyana giden yolu gösterebilir. Mada Masr online gazetesine konuşan bir giyim fabrikası yöneticisi, geçen hafta Perşembe günü (22 Şubat) çalıştığı binadaki işçilerin slogan atmaya başladığını söyledi. Sloganlar bir binadan diğerine yayılınca işçiler çalışmayı durdurdu.

Güvenlik personeli, kadınların Talat Harb Meydanı olarak bilinen kompleksin merkezine yürümesini önlemek için çıkışları kapattı. Ancak isyanın boyutunun büyüklüğü, işçilerin fabrikanın içinde toplanmaya ve toplantılar yapmaya başlamasıyla birlikte güvenlik personelini fabrika kapılarını açmaya zorladı. Mısır'ın baskıcı Cumhurbaşkanı Abdülfettah El Sisi, işçi sınıfının öfkesini bastırmak amacıyla kısa süre önce devlet işçileri için asgari ücrette bir artış yapılacağını duyurmuştu.

Kararlaştırılan rakam, birçok Mahalla işçisinin aldığından daha fazla. Mahalla'daki Misr İplik ve Dokuma Şirketi devlete ait olmasına rağmen, devlet bütçesine dahil olmayan ticari şirketlere bağlı olduğu için, asgari ücretin artırılması kararı bu şirketi kapsamıyor. İşçiler, "Haklarımızı istiyoruz" sloganını atarak yürüyüşe geçti. "Başkanın kararlarına ne oldu?" diye haykırdılar.

Şirkette çalışan bir işçi şunları söyledi: "İşçiler kaynıyor ve büyük bir kısmının maaşları 4 bin pounda ulaşmadı. Uzun yıllar hizmet vermelerine rağmen durum böyle ve başkan asgari ücreti ayda 6000 pounda yükseltti." "Artık ailelerimizin ihtiyaçlarını karşılamak için günlük bir kabus yaşıyoruz" diye ekledi. 

Grev aynı zamanda işleri kurtarmak için verilen bir mücadele. 

İşçi şöyle devam etti:  "Şirketin makineleri kötü yönetim nedeniyle uzun süredir atıl durumda. İşe alımlar yıllardır durduruldu. Çünkü varlıkları tasfiye edip, bizi evde tutmak istiyorlar. Bu diğer tekstil şirketlerinde de yaşandı. Eğer taleplerimiz karşılanmazsa işler daha da kızışacak."

Mısırlı Devrimci Sosyalistler, birçok insanın Mahalla işçilerinin 2011 devriminde oynadığı rolü hatırlayacağını belirtti. Şu anki mücadelenin "farklı bir bağlamda" olduğunu da vurguluyorlar. Sisi rejiminin benimsediği güvenlikçi anlayış, işçi hareketinin gerilemesinde derin bir etki yarattı: "İşçi ücretlerinin düşürülmesi için  kapıları ardına kadar açtı. Dolayısıyla Mahalla işçilerinin grevi, bu dayanılmaz koşullarda iyi bir haber ve merkezi bir olaydır."

Mücadele edenler sadece Mahalla işçileri değil. Büyük Kahire bölgesinin bir parçası olan 6 Ekim kentindeki Universal elektrikli ev aletleri üretim şirketinde çalışan yaklaşık 2.500 işçi geçen hafta iki gün boyunca grevdeydi. Ayda 12 sterlinlik bir zam kazandıktan sonra işe geri döndüler.

Patronlar grevin devam etmesi halinde Ocak ayı ücretlerini kesmekle tehdit etmişti.

Mısır, Ürdün ve Ortadoğu'nun diğer yerlerindeki  işçilerle yoksulların mücadelelerindeki büyük bir tırmanış, bölgede emperyalizme ve siyonizme karşı en büyük meydan okuma olacaktır.

Grevler, Sisi'nin Refah sınır kapısını kapatarak İsrail'in Gazze halkını hapsetmesine, onları temel ihtiyaç maddelerinden ve diğer yardımlardan mahrum bırakmasına yardımcı olduğu bir döneme denk geldi. Dünyanın her yerindeki egemen sınıflar, emperyalizme ve Arap rejimlerinin yöneticilerine karşı ekonomik ve siyasi isyandan korkacaktır.

Charlie Kimber

(Socialist Worker) 

 

Bültene kayıt ol