ABD-AKP işbirliğinin “eğit-donat”ı çöküyor

02.06.2015 - 01:26

Suriye'de kendi çıkarlarını savunacak silahlı gruplar kurmanın peşinde olan ABD'nin liderliğinde, AKP'nin de desteğiyle oluşturulan "eğit donat" programında eğitilecek militanlara "Esad'a karşı savaşmama" koşulunun konması kriz yarattı.

The Daily Beast'te yer alan habere göre, askeri eğitim alarak silahlandırılması planlanan muhalif gruplardan biri, Baas rejimine karşı savaşmayacaklarına dair yazılı garanti istenmesi üzerine programdan çekilmek üzere.

1000 militana sahip Devrim Komuta Konseyi’nin lideri Mustafa Secari, edinecekleri askeri eğitim ve silahları Beşar Esad rejimi ve Hizbullah’a karşı kullanmayacaklarına dair bir belge imzalamalarının istendiğini anlattı. Secari “Bir form imzalamamız gerektiğini ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan bir irtibat görevlisi sözlü olarak belirtti. Bize ‘Kongre’den bu program için parayı sadece IŞİD’e karşı savaşılması için aldık’ dedi. Bu sebep bana inandırıcı gelmedi. Bu yüzden hayır dedik” ifadelerini kullandı.

Haberde yer alan yoruma göre, bu grubun çekilmesi sıradan bir kayıp değil; ABD'nin "IŞİD'le mücadele" için attığı en önemli adım olan programın bütünüyle çökmesi anlamına gelebilir.

IŞİD ilerleyişini Halep'in banliyölerine doğru sürdürürken, haberde aktarılana göre, ABD liderliğinde Suriye'ye karşı oluşturulan emperyalist koalisyon ise örgüte yönelik bombardıman talebine yanıt vermiyor.



Bültene kayıt ol