Kürtler ve Suriyeli muhalifler operasyona başladı: IŞİD, Kobanê kırsalından kovulacak!

31.05.2015 - 20:59

Kürtler ve diğer bazı Suriyeli gruplar, Irak Şam İslam Devleti'nin (IŞİD) elinde bulunan Kobanê kırsalındaki köyleri özgürleştirmek için geçtiğimiz cuma günü “Fırat Volkanı” operasyonuna girişeceklerini ilan ettiler.

YPG liderliğindeki gerçekleşetirilen bu operasyona Şams el-Şimal, Sivvar el-Rakka ve bazı Özgür Suriye Ordusu birlikleri katılıyor.

Operasyon, Kürtlerin ocak ayında Kobanê’deki zaferinden sonra kırsalda IŞİD kontrolünde kalan köyleri hedefliyor.

Operasyonun komutanları, özgürleştirecekleri bölgelerdeki sivillere, savaş alanlarından uzak durma çağrısı yaptı. Fırat Volkanı operasyonuna cuma günü resmi seremoniyle Kobanê’de start verildi.

İlk aşamada, IŞİD’in üyelerinin geldiği yolları kesebilecek lojistik noktalara operasyon yapılacak. Hedef, Tel Abyad’ı (Gre Spi) özgürleştirmek ve tüm azınlık ve mezhepleri de barındıran bir yönetim inşa etmek.

Sivvar el-Rakka’nın komutanı Abu İssa, Rudaw’a yaptığı açıklamada, bölgeyi koruyabilecek, tüm azınlıkları barındıran bölgesel bir konseyi yaratmak için çok sıkı çalışacaklarını söyledi.

YPG komutanı ise bu operasyonun en can alıcı noktasının, barış içinde bir arada yaşama arzusuyla, tüm güçlerin, Kürtlerin, Arapların ve Süryanilerin gerçekleştirdiği işbirliği olduğunu söyledi.

Bugün itibariyle, Kobanê’nin güney batısındaki yedi köy IŞİD’den temizlendi.

Öte yandan, YPG, kendilerini Haseke’de sivillere karşı suç işlemekle itham eden Suriye Koalisyonu’na sert bir dille yanıt verdi. YPG, koalisyon güçlerini, "IŞİD’in kılık değiştirmiş hâli ve işbirlikçisi" ilan etti.



Bültene kayıt ol