Mısırlı devrimci Mahinur El-Masri'ye yine hapis cezası

31.05.2015 - 20:07

Mısır'da aralarında Mahinur El-Masri’nin de bulunduğu on kişi, İskenderiye'deki Raml Polis Merkezi'ne saldırıyla ilgili davada cunta rejiminin yargısı tarafından 15'er ay hapis cezasına çarptırıldı.

İskenderiye Mahkemesi, Mısırlı devrimci ve insan hakları savunucusu Mahinur El-Masri ve iki kişi hakkında birer yıl üçer ay hapis cezası verdi.

Mahinur yoldaş, kararı "Kahrolsun askeri yönetim" sloganlarıyla karşıladı.

Toplamda 10 sanık, 2013’te Muhammed Mursi döneminde İskenderiye’deki Raml Polis Merkezine ve amirlerine saldırmakla ve Mart 2013’te Müslüman Kardeşler genel merkezini ateşe vermekle suçlanıyorlardı.

Başka bir davadan hapis cezası alan şair ve devrimci Loay El-Ahwagy, Devrimci Sosyalistler üyesi El-Masri ve gazeteci Youssef Shaban temyize başvurdu.

Davanın diğer yedi sanığı, davaya katılmadıkları için gıyaplarında hapis cezası aldılar ve bu yüzden ceza infaz edilemedi. Devrimi Sosyalistler üyesi Shaban ve El-Masri, davanın 11 Mayıs’taki celsesinde tutuklanmışlardı. Bu El-Masri’nin aldığı ilk hapis cezası değil.

İnsan hakları savunucusu ve aktivist El-Masri, Aralık 2013’te gerçekleşen Khaled Said cinayetini “illegal protesto” ettiği için altı ay hapis cezası almış, dört ayını yattıktan sonra  Eylül 2014’te serbest bırakılmıştı. Ayrıca El-Masri, diktatör Mübarek döneminde de hapis cezası almıştı.

Mahinour El-Masri, hapiste kaldığı esnada, henüz cezası ertelenmemişken insan hakları savunusuna katkılarından dolayı Ludovic Trarieux 2014 ödülüne layık görülmüştü.



Bültene kayıt ol