Ukrayna'da neler oluyor?

25.04.2022 - 13:05

Emperyalistler arasındaki çekişme alanı haline getirilip uzatılan, büyük bir yıkımla süren savaş ve işgaldeki son gelişmeleri özetledik.

BM: Ukrayna’da savaş suçları işleniyor

BM, Ukrayna'da her 6 kişiden birinin ülke içinde yerinden edildiğini, göçmen sayısının 13 milyona yükseldiğini açıkladı.

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiseri Michelle Bachelet, Ukrayna'daki savaşa yönelik dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Bachelet, "Bugüne kadar yaptığımız çalışmalar, sivillere karşı işlenen ihlallerin korkunç hikayesini detaylandırdı" ifadelerini kullandı. Ukrayna'da savaşın 24 Şubat'ta başlamasından bu yana 2 bin 345 sivilin hayatını kaybettiğini, 2 bin 919 sivilin yaralandığını aktaran Bachelet, sivil kayıpların yüzde 92.3'ünün Ukrayna hükümetinin kontrolündeki bölgede kaydedildiğini aktardı. Bachelet, sivil ölü ve yaralı sayısının gerçek sayının çok altında olduğunu vurgulayarak, "Mariupol gibi yoğun çatışmaların yaşandığı yerlerden daha fazla detay ortaya çıktıkça gerçek sayılar çok daha yüksek olacak" dedi.

Michelle Bachelet, Rusya'nın Ukrayna'da ayrım gözetmeksizin yoğun nüfuslu bölgeleri bombaladığını, sivilleri öldürdüğünü, hastaneleri, okulları ve sivil altyapıyı kullanılamaz hale getirdiğini belirterek, bu tür eylemlerinin "savaş suçu" teşkil edeceğini vurguladı. 

Rusya bombalamasında 3 çocuk öldü

Yardım organizasyonu Save the Children, liman kenti Odessa’ya Rusya’nın düzenlediği füze saldırısında ölenler arasında üç aylık bir bebeğin olduğu açıkladı.  Save the Children Ukrayna Direktörü Pete Walsh, savaşın başlamasından bu yana geçen iki ay zarfında 450’den fazla çocuğun hayatını kaybettiğini söyledi ve "Ukrayna'da güvenli hiçbir yer yok" dedi. Ukrayna savaşının başladığı 24 Şubat’tan bu yana yaklaşık 63 bin çocuğun dünyaya geldiğine, bu çocukların ömür boyu taşıyacakları bedensel ve psikolojik yaraların olacağına dikkat çekti. Save the Children Direktörü Walsh, "Savaşta dünyaya gelen çocuklar kelimenin tam anlamıyla yıkımın içine doğmuş oluyorlar" dedi..

Rusya’da savaş karşıtlarına baskı artıyor

Ukrayna savaşına karşı tavrıyla tanınan muhalif siyasetçi Vladimir Kara-Murza, Rusya'da hapse atıldı. Kara-Murza'nın avukatı Vadim Prokhorov, dün Facebook hesabından yaptığı paylaşımda başkent Moskova'daki Basmanni Bölge Mahkemesi'nin muhalif siyasetçinin en az 12 Haziran'a kadar tutuklu kalmasına karar verdiğini duyurdu.

Avukatının paylaştığı bilgilere göre 40 yaşındaki Kara-Murza, 15 Mart'ta ABD'deki Arizona Genel Kurulu'na yaptığı konuşmada Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Ukrayna savaşıyla ilgili "yanıltıcı bilgiler verdiği" gerekçesiyle ceza aldı. Rusya Adalet Bakanlığı, cuma günü Kara-Murza'yı ve Moskova'nın Yankısı adlı muhalif radyo kanalının editörlüğünü de yapan gazeteci Alexey Vanediktov'u "yabancı ajan" ilan etti. Rusya'daki radyo, Ukrayna savaşını eleştiren yayımları nedeniyle 3 Mart'ta kapatılmıştı.

Mariupol’de toplu mezarlar kazılıyor

Rus birliklerinin haftalardır kuşatma altında tuttuğu Ukrayna'nın liman kentlerinden Mariupol'de 200 civarında mezarın yer aldığı bir mezarlık tespit edildi. Çekilen uydu görüntülerinde mezarların Mart sonu itibarıyla arttığı görülüyor. Ukraynalı yerel yetkililer, Rusya'yı Mariupol'de öldürülen sivilleri bu mezarlıklara gömmekle suçluyor.

Açıklamada, savaşın başından bu yana Rusların yoğun saldırısına maruz kalan liman kenti Mariupol'a 20 kilometre uzaklıktaki köyün mezarlığının yanına, 23-26 Mart tarihleri arasında 200 yeni mezar kazıldığının uydu fotoğrafları ile anlaşıldığı bildirildi.

"Yeni bir Babi Yar"

Mariupol Belediye Başkanı Vadim Boyçenko, Rusların Mariupol'da yaptığı "katliamları ve askeri suçları örtbas etmek için" toplu mezarlara 9 bine yakın ceset gömmüş olabileceğini ifade ederek, yaşananları "yeni bir Babi Yar" olarak nitelendirdi.

İkinci Dünya Savaşı'nda Sovyetler Birliği'ne saldıran Alman ordusu Kiev'de, 1941 yılının eylül ayında, 48 saat içinde 33 binden fazla Yahudi’yi katledip, şehrin yakınlarındaki Babi Yar Vadisi'nde toplu mezarlara gömmüştü.

Rusya ise, Manhuş köyünde ortaya çıkarıldığı iddia edilen toplu mezarlara dair henüz resmi bir açıklamada bulunmadı.

Donetsk bölgesinden büyük göç

Son günlerde yoğun Rus saldırılarına maruz kalan Ukrayna'nın Donetsk bölgesinde yaşayanların büyük bir bölümü ise yaşadığı toprakları terk etmiş durumda. Kiev'e bağlı Donetsk Bölge Valiliği, nüfusun dörtte üçünün göç ettiğini bildirdi.

Rusya'nın Ukrayna'ya saldırdığı 24 Şubat tarihinde bölgede 1,6 milyon kişinin yaşadığını ifade eden valilik, şu an söz konusu topraklarda 430 bin kişinin kaldığını dile getirdi. Ukrayna kontrolündeki Donetsk Bölgesi'nin, Mariupol'dan sonra en büyük ikinci kenti olan Kramatorsk'ta da nüfusun 200 binden 40 bine düştüğü aktarıldı.

Rusya, 500 bin Ukraynalıyı Rusya’ya gönderdi

Ukrayna hükümeti, Rusya’nın işgal ettikği topraklardan daha şimdiden en az 500 bin Ukraynalıyı Rusya’ya gönderdiğini açıkladı. Bunu tehcir olarak tanımlayan hükümet, tehciri geçmişin en korkunç totaliter rejimlerinin yaptığı hareket olarak nitelendirdi.

Rusya’ya gönderilen Ukraynalıların evraklarına el konulduğunu ve iletişimden mahrum bırakıldığını belirten yetkililer, "Ukraynalılar, Rusya'nın uzak bölgelerine dağıtılıyor" bilgisini verdi.

Ukrayna hükümeti, 57 günlük tam kapsamlı bir savaşta Rusya tarafından ele geçirilen yaklaşık 1000 yerleşim yerini kurtardıklarını ancak hala işgal edilen kent ve yerleşim yerlerinin daha fazla olduğunu vurguladı.

Ekonomik kriz Rusya’yı vuruyor

Rusya'nın en büyük özel bankası Alfa Bank'ın Hollanda'da faaliyet gösteren alt kuruluşu Amsterdam Trade Bank’tan (ATB) yapılan yazılı açıklamada, bankanın başvurusunun ardından Amsterdam Bölge Mahkemesi'nin iflasına karar verdiği belirtildi.

Rusya Federal Gümrük Servisi (FTS) Başkanı Vladimir Bulavin, ülkedeki ithalat-ihracat istatistiklerinin geçici bir süre yayımlanmayacağını duyurdu. Rusya’nın ithalat-ihracatına yönelik son istatistikler Ocak ayında yayınlanmıştı.

Rusya Merkez Bankası tarafından yapılan araştırmada, ülke ihracatının bu yıl yüzde 12 gerileyerek 484 milyar dolara, ithalatının da yüzde 30 gerileyerek 266 milyar dolara düşmesinin beklendiği bildirmişti.



Bültene kayıt ol