İngiltere genel seçimlerinde süpriz: Muhafazakârlar kazandı

08.05.2015 - 10:02

İngiltere'de dün yapılan genel seçimleri, tüm kamuoyu yoklamalarında görülenin aksine Muhafazakâr Parti farklı kazandı.

Birleşik Krallık'a bağlı İngiltere, İskoçya, Galler ve Kuzey İrlanda'da yapılan genel seçimlerde 650 bölgenin yarısından fazlasında sonuçlar belli oldu. Bilinen sonuçlara ve sandık çıkış anketlerine göre seçimin galibinin Muhafazakâr Parti olacağı kesinleşti. 

Başbakan Cameron'ın partisinin tek başına hükümet kurmayı sağlayacak 326 kesin çoğunluğundan üç vekil fazla, yani 329 vekil çıkarması bekleniyor. Parti, geçen seçimde 307 vekil çıkarmıştı. 

İşçi Partisi'nin parlamentodaki sandalye sayısı 233'e düştü. 2010'da İşçi Partisi 258 milletvekili çıkarmıştı.

SNP'nin başarısı

İskoçya'nın bağımsızlığını savunan ve 56 vekil çıkarması beklenen İskoç Ulusal Partisi'nin (SNP) seçim başarısı dikkati çekti. Önceki seçimde SNP yalnızca 6 vekil çıkarmıştı.

Koalisyonun küçük ortağı Liberal Demokrat Parti'nin de büyük oy kaybıyla 8 vekil çıkarması bekleniyor. Liberaller 5 yıl önce 57 vekil çıkarmıştı.

Plaid Cymru'nun 3, Avrupa Birliği ve ırkçı sağ popülist parti UKIP'in iki ve Yeşiller'in bir vekil çıkarması bekleniyor. Kalan 19 oyu diğer partiler paylaşacak.

İngiltere parlamentosunda kesin çoğunluk için 326 oy gerekiyor. Ancak parlamento sözcüsünün oy kullanmayacağı ve İrlandalı cumhuriyetçi parti Sinn Fein'in seçilen vekillerinin meclise girmeyeceği göz önüne alındığında, pratikte gereken çoğunluk sayısı 323 oluyor.

Katılım oranı yüzde 66

İngiltere'de toplam seçmen sayısı 46 milyon 425 bin 386.

İlk belirlemelere göre seçime katılım oranı yüzde 66,1 oldu.

Koalisyon devam edebilir

Oy sayım işlemi, İngiltere'nin yüzde 80'inde yerel seçim de yapıldığı için yavaş ilerliyor. 

Anket sonuçlarında iktidarın küçük ortağı Liberal Demokratların büyük kan kaybı yaşadığı dikkati çekiyor. 5 yıl önce 57 milletvekiliyle koalisyona ortak olan Liberal Demokratlar, ilk sonuçlara göre seçimde 49 sandalye kaybetti. Son seçimde 6 milletvekili çıkaran ayrılıkçı İskoç Ulusal Partisi (SNP) ise bu seçimde İskoçya'nın oylarının neredeyse tamamını aldı.

Hatalı seçim tahminleri tartışılıyor

İngiltere'de seçim sonrası en çok tartışılan konulardan biri de kamuoyu araştırma şirketlerinin hatalı tahminleri.

Seçim öncesi yapılan tüm kamuoyu yoklamaları Muhafazakâr Parti ile İşçi Partisi'nin oy oranlarını çok yakın göstermiş, Muhafazakarların parlamentoda çoğunluğu elde edemeyeceklerini göstermişti.

Oysa Muhafazakâr Parti ilk sonuçlara göre İşçi Partisi'ne beş puan fark attı ve son tahminlere göre 650 üyeli Avam Kamarası'nda 328 sandalye elde edebilir.

Son durum

İlk belirlemelere göre TSİ 10:25 itibarıyla partilerin ülke çapında yaklaşık oy oranları şöyle: 

Muhafazakar Parti %36 (tahmini 328 milletvekili)

İşçi Partisi %31 (tahmini 235 milletvekili)

Birleşik Krallık Bağımsızlık Partisi UKIP %12 (tahmini 2 milletvekili)

Liberal Demokrat Parti %8 (tahmini 8 milletvekili)

İskoç Ulusal Partisi %5 (tahmini 56 milletvekili)

Yeşiller Partisi %4 (tahmini 2 milletvekili)

Diğer partiler %4



Bültene kayıt ol