Makedonya'da polis terörüne karşı eylem: 55 yaralı, 20 gözaltı

06.05.2015 - 15:39

Makedonya’da başbakan ve içişleri bakanının, bir gencin polis tarafından öldürülmesini örtbas etmek istediğine dair ses kayıtlarının ortaya çıkmasının ardından, ikilinin istifasını isteyen iki binden fazla eylemci Üsküp’te polisle çatıştı.

2011 yılındaki seçimlerin ardından kutlamalara katılan 22 yaşındaki Martin Neşkovski, polis tarafından dövülerek öldürülmüş, olaydan sorumlu polis cinayetten suçlu bulunarak 14 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.

Ancak muhalefet lideri Zoran Zaev’in yayınladığı bir ses kaydı, sağcı hükümetin başbakanı Nikola Gruevski ve İçişleri Bakanı Gordana Jankuloska’nın, gencin ölümünü örtbas etmeye çalıştığını ortaya koydu.

Salı günü yayınlanan ses kaydının ardından dün, iki bini aşkın Makedon Üsküp’teki hükümet binalarının önünde toplandı. Çöp konteynırlarını ateşe veren ve taş atan eylemcilere polis biber gazıyla karşılık verdi. 34’ü eylemci 55 kişi yaralanırken, 20 eylemci de gözaltına alındı.

Başbakan Gruevski’yle Zaev arasında dokuz yıldır devam eden siyasi rekabet, Zaev’in son aylarda yayınlamaya başladığı ses kayıtlarıyla gerilime dönüştü.

AKP gibi "yabancı istihbarat servisleri" dediler

İlk olarak hükümetteki sağcı VMRO-DPMNE partisine yakın isimlerin devlet kademelerinde işe alınmasına ilişkin ses kayıtlarını yayınlayan merkez solcu Zaev, son olarak 22 yaşındaki Neşkovski’nin ölümüne ilişkin konuşmaların geçtiği bir kayıt yayınladı.

Gruevski, hakkındaki iddiaları reddedip Zaev’i yabancı istihbarat servislerinin bir komplosu olduğunu söylerken; bir devlet savcısı da Zaev hakkında ‘üst düzey devlet yetkililerinin itibarına karşı saldırı‘ suçlamasıyla soruşturma başlattı.



Bültene kayıt ol