Dünyada 2014: Savaşın ve protestoların yılı

31.12.2014 - 20:12

2014 yılında dünyaya damga vuran olayları Sosyalist İşçi gazetesi derledi...

2014 tarihteki en büyük Ebola virüsü salgınına tanıklık etti. 19000 insanı etkileyen bu salgında 7400'e yakın insan öldü. BM’ye göre salgını yok etmek için bir milyar dolara ihtiyaç var. Askeri harcamalara yıllık 640 milyar dolar ayıran ABD, bölgeye doktor ve sağlık görevlisinden çok asker yolladı.

4 Şubat'ta Bosna Hersek'te, yüksek işsizlik oranlarına ve politik yozlaşmışlığa karşı duyulan öfke üzerine protestolar başladı.

2014 Soçi Kış Olimpiyatları 1864 Çerkes Soykırımı ve Rusya’daki LGBTİ hakları sebebiyle protesto edildi.

Ukrayna:

Rus yanlısı başkana karşı geniş kitlelerin katıldığı isyan dalgası sonucu hükümet devrildi. Ancak mücadele, çok kısa sürede milliyetçilikle bölündü. AB yanlısı yeni hükümeti faşistler de destekliyor. Öte yandan ülke, ABD ve Rusya liderliğindeki iki farklı emperyalist bloğun kapışma sahası hâline gelerek kanlı bir iç savaşa sürüklendi.

14 Nisan'da Nijerya'dan 276 kadın Boko Haram tarafından kaçırıldı.

16 Mayıs'ta Dünya Kupası'na harcanan paralardan rahatsızlık duyan ve kentsel dönüşüme karşı çıkan Brezilyalılar, grevler ve protesto gösterileriyle sokaklardaydı.

22 Mayıs'ta Tayland'da ordu darbe yaptı.

IŞİD’in ilerleyişi ve emperyalizmin saldırısı

IŞİD, Haziran ayı başında Musul’u ele geçirdi. Kısa sürede Irak’taki ilerleyişiyle birlikte Suriye ve Irak’ın yarısına yakınını kontrol etmeye başladı. El Kaide tarafından dahi “radikal” bulunan bu mezhepçi örgütün ilerleyişine ve katliamlarına karşı Batı harekete geçti. Asıl katil ABD’nin liderliğinde oluşturulan emperyalist koalisyon, önce Irak, sonra Suriye’de bombardımana başladı. Oysa IŞİD, bizzat ABD işgalinin yarattığı mezhepçi boğazlaşmanın ürünü. Arap Baharı’nın yenilgisi, IŞİD gibi örgütlerin zemin bulmasını sağladı.

Katil İsrail yine ölüm saçtı

8 Temmuz-26 Ağustos tarihleri arasında üç İsrailli gencin kaçırılıp öldürülmesi ve Filistinli bir gencin intikam amacıyla öldürülmesi üzerine, siyonist rejim haftalar boyunca Gazze’ye saldırdı. Saldırılar 2 bini aşkın Filistinin ölümü ve 11 bin kişinin yaralanmasıyla sonuçlandı.

10 Temmuz'da İskoçya Bağımsızlık Referandumu yapıldı. Referanduma günler kala anketlerde “Evet” oylarının önde gözükmesi üzerine bütün İngiliz egemen sınıfı alarma geçti ve İskoçya’ya çıkarma yaptı. Referandumda hayır kazandı.

ABD’de ırkçılığa karşı öfke dalgası

9 Ağustos'ta siyah genç Michael Brown'un Ferguson'da bir polis tarafından silah ateşlenilerek öldürülmesinin ardından haftalarca süren protesto gösterileri gerçekleşti. 24 Kasım'da ise savcının polis memuruna dava açmama kararı üzerine başka bir protesto dalgası yükseldi. ABD’nin 37 eyaletinde 170 kentte on binlerce kişi günlerce polis şiddetine ve ırkçılığa karşı gösteri yaptı.

Hong Kong’da demokrasi talebi

26 Eylül'de Hong Kong'da on binlerce gösterici, 2017'de yapılacak liderlik seçimi öncesinde, Çin'in adayları inceleme ve seçimlere kısıtlama getime planlarına karşı ayaklandı. Meydanların işgaliyle başlayan gösteriler haftalarca sürdü.

27 Eylül'de Meksika'da 43 solcu öğrencinin kaçırılması ve uyuşturucu çetelerince öldürülmesi üzerine halk Devlet Başkanı Nieto'nun istifası talebiyle sokaklara döküldü.

31 Eylül'de 1987'den beri Burkina Faso’yu diktatörlükle yöneten Blaise Compaoré'nun üç dönem daha seçilebilmesini sağlayacak anayasa değişikliğine karşı ülke çapında protestolar sonucunda Compaoré istifa etti. Ordu yönetime el koyarak geçici hükümet kurdu.

 



Bültene kayıt ol