Baltimore’da OHAL’e rağmen direniş sürüyor

29.04.2015 - 12:50

ABD’de Maryland eyaletinin Baltimore kentinde siyah genç Freddie Gray'in polis işkencesi sonucu katledilmesinin ardından başlayan eylemler, OHAL ilan edilmesine karşın sürüyor. Kararı tanımayan yüzlerce kişi bir kez daha sokaklara çıktı.

Gece yerel saatle 22.00’de sokağa çıkma yasağı ilan edilmesine karşın 200’ü aşkın kişi toplanarak ırkçı polis cinayetlerini protesto etti. Polisin attığı biber gazlarını geri fırlatan eylemciler, taş ve şişelerle direnişe geçti. Eylem polis saldırısının yoğunlaşması üzerine bir süre sonra sona erdirildi.

“5 bin asker konuşlandırılabilir”

Kentte yapılan incelemeler ise siyahların öfkesinin boyutunu gözler önüne serdi. Direniş sırasında 100’e yakın araç ateşe verilirken 15 bina yerle bir oldu. Polis terörü sırasında ise 300’e yakın kişi gözaltına alındı.

Daha önce Ferguson’da olduğu gibi Baltimore’da da binlerce asker kente yerleştirilerek halka gözdağı verilmeye çalışıldı. Ulusal Muhafızlar'ın komutanı Linda Singh, 5 bine yakın askerin sokaklarda konuşlandırılabileceğini ifade etti.

Kentteki polisler ise sokakları abluka altına alarak OHAL’i hayata geçirmeye çalışıyor. Şimdiye kadar en az 10 kişi OHAL kararına uymadığı için gözaltına alındı.

Obama’dan kriz itirafı

ABD Başkanı Obama ise Japonya’da yaptığı basın açıklamasında eylemleri hedef aldı. Binlerce kişinin direnişini, tıpkı Arap Baharı karşısındaki Ortadoğu diktatörleri veya Gezi direnişi karşısındaki AKP liderliği gibi “bir grup suçlu ve eşkıyanın yıkıp dökmesi” olarak karalama çalışan Obama, diğer yandan da ABD toplumunun kriz içerisinde olduğunu itiraf etti:

"Öyle görülüyor ki her haftada bir ya da her birkaç haftada bir bunlar oluyor. Dolayısıyla sivil toplum örgütlerinin ve daha önemlisi ülke genelindeki annelerin ve babaların bunun bir kriz olduğunu söylemeye başlamaları gayet anlaşılır. Bu yavaşça ilerleyen bir kriz ve uzun zamandır devam ediyor. Yeni değil. Yeni gibi davranmamalıyız."

New York’ta da polis saldırısı

Devlet terörü ise sadece siyahların eylemlerinde görülmedi. Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Anlaşması (NPT) ile ilgili konferansta silahların tümden imha edilmesini isteyen eylemciler, ABD'nin BM Daimi Temsilciliği önünde eylem yaptı. "Nükleer silahları hemen imha edin" ve "Az konuşma, çok eylem: Silahzsızlanın!" yazılı pankartlar açan eylemcilere saldıran polis, 20 kişiyi gözaltına aldı.

Eylemcilerden Jay Marx, ABD'nin kendi nükleer silahlarını imha etmeden İran'ın nükleer programını eleştirmesinin "çifte standart" olduğunu söyledi.



Bültene kayıt ol