Mısır'ın devrik diktatörü Mübarek: “Halk, Sisi’nin arkasında durmalı”

27.04.2015 - 16:28

Mısır'da 25 Ocak 2011'de milyonlarca kişinin başta Tahrir olmak üzere ülke çapında sokak gösterileri düzenlemesi ve bunu takiben grev dalgasının başlaması sonucu devrilen 30 yıllık diktatör Hüsnü Mübarek, 2013 yazında askeri darbeyle iktidarı ele geçiren Sisi'ye destek açıklaması yaptı.

Mısır halkının nefret ettiği eski diktatör Mübarek, "Sada Beled" isimli bir televizyon kanalında Sina Yarımadası'nın geri alınmasının yıl dönümü sebebiyle yayınlanan bir programa telefon bağlantısıyla katıldı.

Darbeciler ve diktatörler her yerde aynı: "Ulusal egemenlik, vatan toprağının kutsallığı..."

Mısır'ın mevcut durumuyla ilgili yorumda bulunan Mübarek, "Cumhurbaşkanı Abdulfettah Sisi'nin bilgi ve deneyimine güveniyorum ancak Mısır'ın bu dönemi aşması için halkın da ona destek olması gerekiyor" yorumunu yaptı. 

Ordu ile Sisi'nin ulusal egemenlik ve vatan toprağının kutsallığının ne anlama geldiğini bildiklerini söyleyen Mübarek, "Herkes Mısır'ın büyük ve mihver ülke olduğunu bilmelidir. Onu yönetmek büyük sorumluluk gerektiren bir iştir. Cumhurbaşkanı'nın ülke geleceğini ilgilendiren kararlar alabilmesi için halkın onun arkasında durması gerekir" diye konuştu.

Kendini övdü: "Siyasal İslam'ın ülkeyi ele geçirmesini engelledik"

Mübarek ayrıca "6 Ekim 1981'de eski cumhurbaşkanı Enver Sedat hain bir suikaste kurban gitti. Ben o vakit cumhurbaşkanı yardımcısıydım. Mısır tüm topraklarını geri almamıştı. O vakit çok büyük bir mesuliyetin altına girdiğimi hissettim. Hızlı hareket etmemiz ve ve siyasal İslami akımlardan önce ülkede hakimiyeti sağlamamız gerekiyordu" dedi.

Kahire'deki Meadi Askeri Hastanesi'nden programa katılan Mübarek, "Hamdolsun onların ülkeyi ele geçirme planlarını boşa çıkardık. Onlar Sedat'ı öldürmeyi değil ülke yönetimini ele geçirmeyi amaçlıyordu" değerlendirmesinde bulundu.

Cunta yönetimi altında Mübarek'e ceza yok

Mısır'da devrimle iktidardan düşen ve darbenin ardından hakkında verilmiş müebbet hapis kararı bozulduktan sonra yeniden yargılanan Hüsnü Mübarek, açılan hiçbir davadan ceza almadı. Dönemin içişleri bakanı Habib Adli ve altı yardımcısı da beraat etti. Mahkeme Hüsnü Mübarek hakkında 'İsrail'e doğalgaz satışı ihalesinde rant sağlamak' ve dolayısıyla 'yolsuzluk yapmak' suçlamasıyla açılan davada beraat kararı verdi. Mahkeme söz konusu paranın, satımı gerçekleştiren şirketten faiziyle birlikte tahsil edileceğini ve dolayısıyla ortada bir rantın olmadığını belirtti. 

Mahkeme Mübarek ailesine 'haksız kazanç sağlama ve rüşvet' suçlamasıyla açılan davada ise zamanaşımından dolayı davanın düşürülmesine ve dolayısıyla Mübarek'in beraatine karar verdi.

Mahkeme Mübarek hakkında son olarak, 2011'deki gerçekleşen ayaklanmalarda 'protestocuları öldürmek' suçlamasıyla açılan davada ise yetkisizlik kararı verdi. Mahkeme bu suçlamadan dolayı Mübarek'e dava açılamayacağına kanaat getirdi.

Mısır Başsavcısı, mahkemenin devrik cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek hakkında açılan 'protestocuları öldürmek' davasında verdiği yetkisizlik kararı ve dönemin içişleri bakanı Habib Adli hakkında ise verdiği beraat kararına itiraz ederek, kararı temyiz mahkemesine taşıyacağını söyledi.

Mısır'da 3 Temmuz darbesinin ardından aralarında gazetecilerin, çocukların da olduğu yüzlerce kişi ağır hapis cezalarına ve idama mahkûm edilmişti.



Bültene kayıt ol