UNICEF, milyonlarca çocuğun kızamık salgını karşısında korumasız bırakıldığına dikkat çekti ve hapiste tutulan çocukların serbest bırakılmasını istedi.
Coronavirüs salgını ile sağlık sistemleri işlemez hale gelirken, mevcut tüm kurum ve kaynakların bu alana yönelmesi sonucu çocuklar risk altında.
Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) coronavirüs salgını yüzünden 24 ülkede kızamık aşısı kampanyalarının ertelendiğine dikkat çekti. Aşı kampanyalarının ertelenmesinin 117 milyondan fazla çocuğu etkileyeceği uyarısının yapıldığı açıklamada, önemli aşı hizmetlerinin korunması ve devam etmesi gerektiği vurgulandı.
Dünya Sağlık Örgütüne göre 50 yılı aşkın süredir güvenli ve etkili bir aşısı olmasına rağmen kızamık vakaları son yıllarda arttı. 2018'de önlenebilecekken çoğu çocuk ve bebek 140 binden fazla kişi hayatını kaybetti.
Alıkonulan çocuklar serbest bırakılsın!
UNICEF Genel Direktörü Henrietta Fore, “Dünyanın çeşitli yerlerinde çocuklar tutukluluk, göçmen gözetimi veya diğeridari gerekçelerle alıkonularak çocuk adalet sistemi içerisine girmekte, silahlı çatışmalar, ulusal güvenlik veya aktivizm gibi sebeplerle hapsedilmekte yahut da kapalı kurumlardaki ebeveynleri ile birlikte yaşamaktadırlar” dedi ve bu çocukların çoğunun COVID-19 gibi hastalıkların yayılmasına son derece elverişli olan koşullarda, beslenme, sağlık ve hijyen hizmetlerine yeterli erişimin olmadığı kapalı ve aşırı kalabalık yerlerde tutulduğunu belirtti.
Fore, “Bu tesislerde her an bir salgın ortaya çıkabilir. Alıkonulan çocuklar, özellikle salgın tedbirleri veya önleyici tedbirler nedeniyle personel sayısının veya bakım hizmetlerinin olumsuz etkilendiği durumlarda ihmal, istismar ve toplumsal cinsiyete dayalı şiddete karşı daha savunmasızdırlar” tespitlerini yaparak şu çağrıda bulundu
“Bütün hükümetlere ve alıkoyma konusunda yetkili olan diğer tüm makamlara, ailelerinin yanına döndürülebilecek veya uygun bir alternatif uygulamaya güvenli şekilde yerleştirilebilecek durumda olan bütün çocukları derhal serbest bırakmaları için çağrıda bulunuyoruz. Bu alternatifler geniş aileleri veya diğer aile veya toplum temelli bakım hizmetlerini de kapsamaktadır. UNICEF aynı zamanda alıkoyma merkezlerine yeni çocukların kabulünün de durdurulması çağrısında bulunmaktadır.”