Yemen emperyalist kuşatma altında: Saldırılarda 857 sivil öldürüldü

05.04.2015 - 13:44

İran destekli Husi militanların ilerleyişini durdurmak için Suudi Arabistan öncülüğündeki 10 ülkenin Yemen'e yönelik başlattığı saldırılarda ölümler artıyor. AKP ise saldırılara desteğiyle "övgü" topluyor.

Yemen İnsan Hakları Teşkilatı, Suudi Arabistan öncülüğünde başlayan saldırılarda şu ana dek aralarında 385 çocuğun da bulunduğu 857 sivilin katledildiğini duyurdu.

Birleşmiş Milletler ise son iki haftada ülkede toplam ölü sayısının en az 519 olduğunu açıklamıştı.

İnsani yardımı reddettiler: "Husilerin eline geçebilir"

Yemen’deki saldırıya tepki gösteren Rusya’nın, hava saldırılarının durması için Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne sunduğu ateşkes taslağı ‘zamana ihtiyaç var’ diyerek ele alınmadı. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi Geçici Başkanı Rusya’nın insani yardımların ulaştırılması için önerdiği ateşkes konusunda hızlıca karar alınamayacağını söylerken Ürdün'ün BM Büyükelçisi Dina Kavar "Güvenlik Konseyi üyelerinin Rusya'nın önerisini detaylıca düşünmek için zamana ihtiyacı var" diye konuştu.

Daha sonra konuyla ilgili açıklama yapan saldırı sözcüsü Tuğgeneral Ahmed Asiri ise insani yardımların Husilerin eline geçmemesi gerektiğini söyledi.

Uluslararası Kızıl Haç Komitesi de bölgeye yardımların gönderilebilmesi için 24 saatlik bir ateşkes talep etmişti.

Mısır'daki cunta rejimi saldırıları destekliyor

Mısır cuntasının lideri Abdulfettah es-Sisi, saldırılarla ilgili olarak "Mısır, Körfez'deki kardeşlerini yalnız bırakmayacak ve gerekirse onları koruyacaktır" diye konuştu.

Mısır Silahlı Kuvvetleri’nden yapılan yazılı açıklamada da, toplantıda ülkenin batı sınırında güvenliğin sağlanması konusuyla Yemen'deki son durumun değerlendirildiği ifade edildi. Açıklamada Sisi'nin, "Körfez güvenliği, Mısır'ın ulusal güvenliğinin ayrılmaz bir parçası. Babu'l Mandeb Boğazı'nı himaye, Mısır'ın öncelikleri arasında yer alıyor" ifadesine yer verildi.

AKP'ye övgü

Yemen’in devrik yönetiminin Dışişleri Bakanı Riyad Yasin ise Cihan Haber Ajansı’na yaptığı açıklamalarda Husilerin Yemen nüfusundaki oranının yüzde birden daha az olduğunu iddia etti. Saldırıların tam zamanında ve yerinde yapıldığı övgüsünde bulunan Yasin, "Bu karar isabetli ve hikmetli bir karardı. Biz bu kararı müdahale olarak görmüyoruz, aksine bizim ve onlar için bir kurtarma operasyonudur" dedi.

Yasin, Türkiye’nin Suudi Arabistan öncülüğünde başlatılan operasyona açık desteği hakkındaki bir soruya ise "Öncelikle Türkiye'nin tutumunu büyük saygı ve takdirle karşılıyoruz. Türkiye'nin tutumu mükemmel" şeklinde cevap verdi.



Bültene kayıt ol