İtalya: İşçiler sağlıkları için grevde

14.03.2020 - 20:38

Koronavirüs nedeniyle ölümlerin sayısının giderek arttığı İtalya’da işçiler virüsten korunabilmeleri için greve çıkıyor.

Ülkenin farklı yerlerinden ve farklı sektörlerden işçiler, gıda ve ilaç dışındaki perakende satış mağazalarının kapatılmasına, ülke içinde ulaşım yasağı getirilmesine rağmen büyük fabrikalarda virüsün yayılabileceği koşullarda çalıştıklarını vurgulayarak greve gidiyor. Liguria’daki tersane işçileri, Puglia’daki metal işçileri, Fiat Chrsyler’da çalışan otomativ işçileri ve Cenova’daki liman işçileri greve giden işçiler arasında bulunuyor.

İtalya’da Başbakan Giuseppe Conte sendikalar ve işverenlerle 18 saat süren bir görüşme gerçekleştirmiş ve bunun ardından bir güvenlik protokolü imzalanmıştı. Protokolde devletin işyerlerinin sağlık açısından güvenliğini sağlamak için sosyal güvenlik ağlarını kullanacağı ve “kritik olmayan” üretim hatlarının durdurulacağı açıklanırken, işçilerden ücretli izin kullanmaları ve fabrikalarda sosyal mesafelenme uygulamalarına dikkat etmeleri istenmişti. Ancak hükümet üretimin tamamen durdurulması yerine şirketlerin kendi kendilerini düzenlemeleri seçeneğini tercih etti. Patronlar da bu seçeneği tercih ediyordu, onlara göre “ciddi duruma dengeli bir çözüm” bulunmalıydı. 

Bu durum pek çok işyerinde üretimin devam etmesi anlamına geliyordu. Kalabalıkların bir araya gelmesinin önüne geçilmesi için ülkede futbol maçları ve konserler iptal edilirken binlerce kişinin çalıştığı otomotiv fabrikaları çalışmaya devam etti. İşçilerin buna tepkisi ise greve gitmek oldu. La Repubblica’nın manşete taşıdığı işçiler “Biz mayın eşeği değiliz” derken işçiler fabrikalardaki işçilerin yanı sıra dağıtım ve kargo çalışanlarının da korunması gerektiğini belirttiler. İşçilerin diğer talebi ise yeterli koruyucu ekipmanlara ulaşabilmek. 

İtalya’da işçiler krizden en çok etkilenen kesimi oluşturuyor. Bir yandan işini kaybetmemeye diğer yandan virüsten korunmaya çalışan işçiler hükümetin kendilerini koruyacak tedbirler almalarını talep ediyor. Ekonomi Bakanı Roberto Gualtieri “kimse virüs nedeniyle işinden olmayacak” dese de bazı fabrikalarda işten çıkarmalar başlamış durumda. Hükümet serbest çalışanlara 500 avro ödeme yapacağını, mortgage ödemelerini ve faturaların ertelediğini açıkladı. Ancak bu erteleme kiraları kapsamıyor. Hükümet ayrıca işçilerden çalışmadıkları zamanı “telafi” etmelerini isteyebilir. Ağustos ayındaki tatillerde bu amaçla çalışılabileceği de konuşuluyor. 

Onur Devrim



Bültene kayıt ol