McDonald's işçisi kazandı: Mücadele sürecek

02.04.2015 - 10:57

McDonald’s, 90 bin işçi için asgari ücreti saat başına en az 1 dolar artırma kararı aldı. İşçiler, McDonald’s’ın zam kararını “küçük bir zafer” olarak niteliyor ancak mücadelenin süreceğini belirtiyor.

Evrensel'in aktardığına göre, daha önce 9 dolar 1 sent olan saatlik ücret Temmuz ayından itibaren 9 dolar 90 sente çıkacak, 2016 sonunda ise 10 doları aşacak. Ancak uygulamanın McDonald’s’ın ABD’deki toplam 4 bin şubesinden yalnızca bin 500’ünde geçerli olacağı açıklandı. McDonald’s ülkenin dört bir yanında bayi statüsünde hizmet veren şubelerin kendi ücret çizelgesini belirlemekte serbest olduğunu savunuyor.

ABD’de fast-food sektöründe çalışan işçiler uzun süredir kötü çalışma koşulları ve düşük ücretlere karşı mücadele veriyordu. İşçiler McDonald’s’ın zam kararını “küçük bir zafer” olarak niteliyor ancak mücadelenin süreceğini belirtiyor.

Genel kanı, geçtiğimiz sene 5.6 milyar dolar kâr eden dev şirket için bu zammın yeterli olmadığı görüşünde. New York eyaletinin Rochester kentinden işçi ve sendikacı Jake Allen, teleSUR’a yaptığı açıklamada zammı “Önemli bir zafer ama mücadelenin sonu değil” şeklinde değerlendirdi. Allen, McDonald’s’ın işçilerin uzun süredir gerçekleştirdiği eylemler sebebiyle bu kararı aldığını kabul ettiğini belirtti ve bunu “nadir görülen bir itiraf” olarak niteledi. Allen, “İşçiler lobi faaliyetleri ya da seçimle kazanmadı. Dünyanın en büyük şirketlerinden birine karşı doğrudan eylemle kazandı. Bunun bir klişe olduğunu biliyorum ama bu hikaye gerçekten bir ‘Calut’e karşı Davut’ hikayesi” dedi.

McDonald’s CEO’su Steve Easterbrook, zam açıklamasında işçi eylemlerine değinmeyerek, zam kararını “çalışanlarımızı mutlu edersek daha iyi hizmet verirler” sözleriyle açıklamıştı. Allen ise “McDonald’s’ın bu açıklamayı ülkedeki en büyük fast-food işçileri eyleminden 2 hafta sonra yapması tesadüf değil” dedi.

ABD’de fast-food sektöründeki sendikalar ve işçiler saat başına en az 15 dolar ve sendikalaşma hakkı talep ediyor. Pek çok ayrı firmaya bağlı çalışan işçiler uzun süredir eylem halinde. ABD’de fast-food sektörü, çok sayıda göçmen işçiyi kölelik koşullarında çalıştırmasıyla da biliniyor. Bu "küçük zafer"in sektörün geri kalanında da etkisini göstermesi bekleniyor.



Bültene kayıt ol