Cezayir ve Sudan'daki mücadelelerin zaferi ile başlayan Arap Baharı'nın ikinci dalgası, Mısır'ın ardından şimdi Irak'ta.
1 Ekim günü sosyal medyadan yapılan barışçıl yürüyüş çağrıları üzerine Irak'ın başkenti Bağdat ile Nasriyah ve Necef gibi şehirlerin içinde bulunduğu birçok yerde halk sokağa çıktı.
Bağdat'taki et-Tahrir Meydanı'nda işsizliği ve yolsuzlukları protesto eden yüzlerce kişi toplandı.
Göstericilere polis saldırdı. 2 protestocu öldürüldü. 40 polis ve 160'tan fazla eylemci de yaralandı.
Bağdat’a yaklaşık 320 kilometre uzaklıkraki Nasıriyah’taki gösteriler sırasında da bir protestocu öldürüldü ve yaklaşık 20 kişi yaralandı.
Irak'taki İnsan Hakları Gözlemevi direktörü Mustafa Saadoon, Bağdat'taki gösterilere müdahale eden polisi, aşırı güç ve göz yaşartıcı gaz kullanmakla suçladı.
Protestolar ikinci gününde, Irak'ın güneydoğusundaki Zaafaraniyah bölgesinde barışçıl eylemler devam ediyor.
Gösterciler değişim istiyor
Bağdat’taki miting barışçıl bir şekilde başladı. Binden fazla insan, sosyal medyada çağrıya yanıt vererek şehir merkezinden Tahrir Meydanı’nda yürüdü.
Associated Press'in haberine göre, protestocular hükümet karşıtı sloganlar atarken, çevik kuvvet polisleri onları dağıtmak için gerçek mermiyle ateş etmeye başladı. Protestocular polise taş atarak yanıt verdi ve bir panzerin üzerine çıktı.
Bu protesto, Ekim 2018'in sonlarında iktidara geldiğinden bu yana Başbakan Adel Abdul Mehdi hükümetine karşı yapılan en büyük gösteri oldu.
Her dört gençten birinin işsiz olduğu Irak'taki eylemler, işsizliğin en yoğun olduğu bölgelerde başladı.
Üniversite mezunları, hükümeti iş imkanı yaratmadığı için suçluyor. Göstericiler yoksulluğa ve işsizliğe bir çözüm bulunmadığını, devlet yöneticileri ve siyasiler yolsuzluk yaparken halka hizmet götürülmediğini, devlet işlerine girmenin siyasi güçlerin listelerine alınmakla mümkün olduğunu söylüyor. Irak hükümetinin İran'la yakınlığı ve siyasi önceliklerini de eleştiriyorlar.
2011'de Mısır'daki devrimin zaferinin ardından Irak'ta da protestolar başlamıştı. Başını işçilerin ve yoksulların çektiği eylemler, mezhep bölünmesini yenerek kitlesel boyutlara ulaştı ve 2013 yılı sonlarına kadar sürdü.
Irak'ta yıllar içinde daha da kötüleşen yaşam koşulları ve siyasi yozlaşma ikinci bir isyanı başlatmış gözüküyor.
Son dakika
Irak yönetimi gösterileri engellemek için sosyal medyaya erişimi kapattı.