Devrimci Sosyalistler: Kahrolsun Sisi ve yaşasın halk!

23.09.2019 - 22:33

Mısır’da mücadele eden Devrimci Sosyalistler, Sisi diktatörlüğüne karşı sokağa çıkanlara destek açıklaması yaptı.

"Şahit olduğumuz gösterilerin sonucu her ne olursa olsun veya siz onları destekleseniz de desteklemeseniz de, geçen altı yılda Mısır’ın dört bir yanındaki insanların kalplerini saran terörün ve rejim tarafından inşa edilen korku duvarının çatladığı ve yıkılmaya yakın olduğu bir gerçek. Sisi’nin iktidarı terk etmesi artık uzak bir hayal değil; her zaman olduğundan çok daha yakın. 

Yüzleşecekleri sonuçlara karşın protestolara katılan kadınların ve erkeklerin cesareti selamlanmayı hak ediyor. Hiç şüphe yok ki, 2011 yılının Ocak ayındaki devrimin yenilgisinden sonra umutsuzluğa gömülmüş milyonların umutlarını yeniden inşa ettiler. Lidersiz ve örgütsüz bir cesaretin bizi nereye götüreceğini kimse bilmese de, en azından bir şeyi biliyoruz ki halk birkaç saat öncekinden çok daha güçlü. 

Devrimci Sosyalist hareket, kaderini veya sonunda ne olacağını bilmeden gösterilere katılan herkesi selamlıyor. Sisi’nin İçişleri Bakanlığı’nın baskısıyla ve tutuklamasıyla yüzleşmiş herkesi, kitlelerin umutlarını, arzularını ve öfkelerini ifade etmesini sağladıkları için selamlıyoruz. 

Sisi, Başkan Muhammed Morsi’ye karşı darbesini takip eden bir karşı-devrimden sonraki altı yıl içinde yapabildiği kadar suç işledi –cinayetler, işkenceler ve zorla kaybetmeler. Başlangıçta Sisi, yarattığı “Müslüman Kardeşler tehlikesi” korkusu ve dış mihraklar komplosu sayesinde edindiği popülerliğine güveniyordu. Zaman geçtikçe, ülkede elli yıldır görülmemiş bir şekilde yoksullaşmanın yarattığı baskı altında, Sisi’nin popülerliği sönmeye başladı. Baskının yumruğu, yoksulluğa karşı yapılan en küçük başkaldırıyı öyle bir parçaladı ki, herkes Sisi’nin ülkeyi tıpkı silahlı bir mafyanın kaçırdığı silahsız bir grup insanı yönettiği gibi yönettiğinin farkındaydı. 

Son birkaç günde, Sisi ve ailesinin sistematik yolsuzluğa karıştığına, bir yandan fiyat artışları, kesintiler ve yoksulluk karşısında “sabır” talep eden resmi diskurun yanında kamu kaynaklarını başkanlık sarayları inşa etmeye harcadıklarına dair katlanılamaz derecede provokatif bilgilerin sızdığını ve yayıldığını gördük. Bunu takiben, iki ay önce Kamu Seferberliği ve İstatistik Merkez Ajansı tarafından yürütülen bir gelir, masraf ve tüketim araştırmasına göre, yoksulluk seviyesi 2015 yılındaki %27,8 oranından 2017/8 yılında %32,5 oranına yükseldi. 

Şimdiye kadar olanlar korku ve umutsuzluk duvarının yıkılmasının yalnızca bir başlangıcı. Öyle bir başlangıç ki, yalnızca diktatörlüğe karşı sonuna kadar savaşmaya hazırlıklı olan kitlelerin teyakkuzuyla derinleşebilir ve korunabilir. Kitleler başkalarının onların devriminin meyvesini söküp atma ihtimaline karşılık örgütlü bir şekilde ayaklanmayı öğrenmeliler. Orduyu yönetimden indirmeyen ve bu şekilde halka özgürlük ve adalet getiren herhangi bir değişim, devrimin kitlelerden tekrardan çalınmasına sebep olacak ve buna izin verilemez. 

Kahrolsun darbe! 

Devrimci Sosyalistler 

21 Eylül 2019"

(Marksist.org için Türkçe’ye Ataberk Bağcı çevirdi)



Bültene kayıt ol