İdlib, Rus savaş uçaklarının bombardımanı ve Suriye ordusunun taaruzu altında. 124 bin sivil, Türkiye-Suriye sınırındaki kamplara kaçtı.
İdlib'de ateşkesin bozulması sonrası gelişen sert çatışmalarla birlikte yerinden edilen ve sınırdaki kamplara yerleşen insanların sayısı 550 bine ulaştı.
Havadan ve karadan saldırılar
Türkiye'nin 12 askeri gözlem noktası ile kontrol altında tuttuğu İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi içinde yer alan bir köy, dün (16 Ağustos) Rus savaş uçakları tarafından bombalandı. 13 sivilin hayatını kaybettiği, çok sayıda kişinin yaralandı.
Çatışmaların yoğunlaştığı nokta ise 2017'de kimyasal silah iddialarıyla gündeme gelen İdlib'in Han Şeyhun ilçesi. Suriye ordusu bazı kasaba ve köyleri ele geçirerek, ilçeyi kontrol altına almaya çalışıyor. Bu atakla, silahlı muhaliflerin kontrolündeki şehrin rejimin eline geçmesi hedefleniyor.
HTŞ/El Nusra liderliğindeki cihatçı muhaliflerin mukavemetiyle birlikte, İdlib şehri burada yaşayan 3 milyondan fazla insan için her an yıkılabilecek bir yer. Rusya ve Suriye'nin saldırılarıyla birlikte çok sayıda Suriyeli zorla göç etmek zorunda kalabilir.
'Güvenli bölge' girişimi hızlanıyor
İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi, Rusya, İran ve Türkiye arasındaki anlaşmayla birlikte Esad yönetiminin de onayını almış ilk "güvenli bölge" girişimiydi. Bu girişim 1 yıldan fazla bir zamanda tarihe karışmak üzere.
İdlib'den kitlesel göç olasılığı, Ankara'nın ABD ile anlaşarak Kuzey Suriye'de 'güvenli bölge' kurma girişimini hızlandırıyor. Sınırlarını kapatan Türkiye, yerinden edilenleri oraya yollamayı planlıyor.
Peki bu bölge, mülteciler için güvenli mi olacak? Esad yönetimi ABD-Türkiye anlaşmasını "işgal girişimi" olarak niteliyor. İdlib'i ele geçiren Suriye ordusu için son hedef, ABD destekli Kürt silahlı güçleri tarafından kontrol edilen bölge olacak. Suriye'de kalıcı barış ve siyasi çözüm sağlanmadığı sürece mülteciler için hiçbir yer güvenli değil.
Sınır dışı edilenler ölüme gönderiliyor
Yüz binlerce insan hayatını kurtarmak için İdlib'den kaçıyor. Türkiye hükümeti ise polis operasyonlarıyla gözaltına alınan Suriyeli mültecileri sınırdışı ederek İdlib'e, yani savaş bölgesine yolluyor.
İstanbul'da sınır dışı edilenlerden biri de Suriyeli Nidal Hüseyin. Kayıtsız olduğu gerekçesiyle İdlib'e gönderilen 48 yaşındaki Nidal Hüseyin, İstanbul'daki eşi ve üç çocuğunu İstanbul'da olduğunu belirterek "Ne pahasına olursa olsun geri dönmeye çalışacağım" diyor.
İstanbul'da kayıtlı olduğu halde sınır dışı edilerek İdlib'e yollanan 21 yaşındaki Hişam el Muhammed ise ailesinin yanına dönmek isterken sınırda vurulmuştu.