Hong Kong protestolarından görgü tanıklığı

16.06.2019 - 09:47

Hong Konglu sosyalist Lam Chi Leung, ülkeyi saran mevcut protestoların sıradan insanların politizasyonunu gösterdiğini söyledi.

Hong Kong’daki hükümet, anakara Çin’e iadelere izin verecek olan bir tasarıyı askıya aldı. Büyük gösteriler tırmanışta.

12 Haziran sabahı, kırk bin Hong Kong vatandaşı, Hong Kong Yasama Konseyi ve hükümet merkezinin yakınlarındaki sokakları işgal etti.

Protestocuların çoğu 18 ila 24 yaşları arasındaydı.

Daha önce, 9 Haziran Pazar günü, şaşırtıcı bir şekilde 1,03 milyon vatandaş “Çin’e iadeye hayır” toplu gösterisine katıldı. Hong Kong’un 1997’de Çin’e dönmesinden bu yana yapılan en büyük gösteri buydu. Ortalama olarak, yedi Hong Kongludan biri gösteriye katıldı!

Çin anakarasının resmi medyası, gösterilerin Batılı güçler tarafından gizlice üretildiğini söyledi. Bu mutlak saçmalık.

12 Haziran tarihli protesto, Kaçak Suçlularda Değişiklik Yapılması ve Ceza Meseleleri Mevzuat Yasasında Karşılıklı Adli Yardım Yasası’nın İkinci Okunmasını gecikmeye zorladı.- İade yasasını

Şu anda Hong Kong, Çin dışındaki tüm bölgelerle uzun vadeli kaçak iade iadesi anlaşması imzalayabiliyor. Hong Kong’un hükümeti, anakara otoritelerinin Hong Kong’tan şüphelileri çıkarabilmesi için bu yasayı değiştirmek istiyor.

Değişiklik, Hong Kong’un özerkliğini ciddi şekilde azaltacaktır. Çin'deki tek partili egemenliğin otoriter rejimi nedeniyle insanlar yasalara karşı korunmasız.

Bu, özellikle Çin hükümetini ve liderliğini açıkça eleştirenleri ve her yıl 1989 Tiananmen Olayının anmasını düzenleyenleri ve Çin demokratik aktivistlerinin kaçmalarına yardım eden Hong Kong vatandaşlarını etkileyecektir. Bu vatandaşların hepsi ciddi tehlike altında olacaktı.

Kulp

Çin'in emekçilerine, insan haklarına ve sosyal hareketine STK'lara pratik yardımda bulunan Hong Kong aktivistleri, “ulusal güvenliği tehlikeye sokmak” bahanesiyle Çin hükümeti tarafından çıkarılabilir.

Değişiklik, Hong Kong vatandaşlarının sistemi ve politikaları eleştirmenin “sonucu” korkusuyla yaşamalarına neden olacaktı.

Polis, protestolara şiddetle yanıt verdi. Sadece göz yaşartıcı gaz ve biber gazı sıkmakla kalmadı, aynı zamanda fasulye torbası-az ölümcül mermi çeşidi- ve kauçuk mermileri uyarmadan ateşlediler. Bu, ikisi çok ciddi olan 79 yaralanmaya neden oldu.

Hem Polis Komiseri hem de Hong Kong Baş Yöneticisi Carrie Lam protestoyu "isyan" olarak nitelendirdi.

İade Yasasına karşı protestolar Şemsiye Hareketinden beş yıl sonra gerçekleşti. Eylül 2014'te 81 gün süren ve demokratik seçimler için yapılan işgal başarısızlıkla sonuçlandı. Bu sefer protestolar kitlelerin moralini bir dereceye kadar canlandırdı.

İnsanlar geçen hafta bir işçi ve öğrenci grevi çağrısı yaptı. Hong Kong Profesyonel Öğretmenler Sendikası ve Hong Kong Sosyal Çalışanlar Genel Sendikası buna destek gösterdi.

Ayrıca, bazı gençler ticaret bölgesinde bir geçiş noktası kurdu. Bazıları siyasi grev önerdi ve bu da internette tartışmalara yol açtı. Bütün bu işaretler, bu hareketin Şemsiye Hareketi'ne kıyasla politik bilinç yönünden geliştiğini gösteriyor.

Kısa sürede güçlü bir grevi harekete geçirmek kolay değildir. Hong Kong sosyalist solu, siyasi grev tartışmalarını kitlesel öz örgütlenme kurmamız gereken stratejik bir sonuca doğru itebilir. Ayrıca, sivil özgürlük mücadelesinin neden siyasi demokrasi ve ekonomik eşitlik mücadelesiyle ayrılmaz olduğunu açıklayabilir.

Lam Chi Leung, Hong Kong merkezli devrimci sosyalist

Çeviri: Ali Rıza Seven



Bültene kayıt ol