Neoliberal konsensüsün dağılmakta olduğu ve aşırı sağın yükseldiği koşullarda yapılan Avrupa Parlamentosu seçimlerine katılım oldukça yüksek oldu.
Yüzde 51'lik katılımın son 25 yılın rekoru olduğu aktarılıyor.
28 ülkede yapılan seçimlerde merkez sağ ve merkez sol gerilerken yeşiller ve aşırı sağcılar bazı yerlerde yükselişe geçti.
Parlamentodaki en büyük grup olan Avrupa Halk Partisi (PPE) 178 sandalyenin sahibi oldu. Bu sonuç 2014 seçimlerine göre 43 sandalye kaybedildiğini gösteriyor. Benzer şekilde Avrupa Sosyalistler ve Demokratlar Grubu (S&D) da 147'de kaldı. Sosyal Demokratlar 2014 seçimlerinde 191 sandalye kazanmıştı. Bu iki grup artık Avrupa Parlamentosu'nda çoğunluğa sahip olmayacak.
Parlamentoda sandalyesini en fazla artıran grup ise Avrupa için Liberaller ve Demokratlar İttifakı (ALDE) oldu.
ALDE sandalye sayısını 41 artırarak 108 sandalye ile AP'nin en büyük üçüncü grubu oldu.
Yeşiller, özellikle Almanya ve Fransa'daki büyük başarısı ile çıkış yaptı. Yeşiller grubu sahip olduğu 50 sandalyeyi 70'e çıkardı. Aşırı sağcı Uluslar ve Özgürlükler Avrupası da 37 olan vekil sayısını 58'e yükseltti. Aşırı sağın en büyük zaferi, birinci sırayı aldıkları Fransa ve İtalya'dan geldi.
Almanya
Almanya Başbakanı Angela Merkel'i destekleyen Hristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU) ve Hristiyan Sosyal Birlik Partisi (CSU) sandık çıkışı anket sonuçlarına göre yüzde 28,7 oy aldı. Bu birlik 2014 seçimine göre yüzde 8 puan kaybetti.
Fransa
Fransa'da sandık çıkışı anketlerine göre aşırı sağcı Marine Le Pen'in partisi "Rassemblement national" (Ulusal Birlik) yüzde 23.53 oy oranıyla ilk sırada yer aldı. Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un partisi LREM ise yüzde 22,47 ile ikinci sırada kaldı.
Sonuçların açıklanmasının ardından basının karşısına geçen Marine Le Pen, Cumhurbaşkanı Macron'a çağrıda bulunarak parlamentoyu feshedip erken seçime gidilmesini istedi.
İngiltere
AB'den ayrılma sürecini (Brexit) tamamlayamadığı için AP seçimlerine katılmak zorunda kalan İngiltere'de iktidardaki Muhafazakâr Parti ve ana muhalefetteki İşçi Partisi büyük kayıplar yaşadı. İlk iki sırayı ise yeni kurulan ve ilk defa seçime giren Brexit Partisi ile Liberal Demokratlar aldı. Bu iki parti sırasıyla yüzde 31,7 ve yüzde 20,7 oy aldı.
Muhafazakar Parti'nin oyu yüzde 9,2'ye, İşçi Partisi'nin oyu ise yüzde 13,8'e geriledi.
İtalya
İtalya'da AP seçimlerinin galibi göçmen karşıtı, aşırı sağcı Lig partisi oldu
Matteo Salvini liderliğindeki parti yüzde 33,64 oranında oy aldı ve 28 parlamenter çıkardı. Koalisyonun diğer ortağı popülist 5 Yıldız Hareketi ise yüzde 16,65 bandında kaldı ve 14 sandalye elde etti.
Diğer yandan muhalefetteki Demokratik Parti'nin (PD) 5 Yıldız Hareketi'ni geride bırakarak yüzde 23,52 ile ikinciliğe yükselmesi dikkat çekti. Bu şekilde PD 19 sandalye elde etmiş oldu.
İspanya
İspanya'da sosyal demokratlar yüzde 32, merkez sağ Halk Partisi yüzde 20, sağcı Vatandaşlar yüzde 12 ve Podemos'un Birleşik Sol ve diğer sol gruplarla oluşturduğu ittifak da yüzde 10 oy aldı. Aşırı sağcı Vox'un oyu yüzde 6'da kaldı.
Nüfus olarak AB'nin en büyüğü olan bu beş ülkenin 751 sandalyeli Avrupa Parlamentosu'nda 370 temsilcisi bulunuyor.
(BBC ve Euronews'teki verilerden derlenmiştir)