ABD'nin “yeni” Suriye stratejisi

24.05.2019 - 14:06

ABD Kongresi, Trump'a yazdığı mektupta, Suriye'nin uluslararası çatışmalar için savaş alanına çevrilmesini istedi.

İndependent Türkçe'nin haberine göre, 553 üyeden oluşan ABD Kongresi'nin Demokrat ve Cumhuriyetçi 400 üyesi, Başkan Trump'a onaylaması için üç sayfalık bir mektup gönderdi.

Siyasi çözüme yer verilmeyen mektupta, ABD'nin yeniden Suriye'nin iç işlerine müdahil olduğu görülüyor.

ABD Başkanı Trump, 2018'in sonunda Suriye'den askerlerini çekeceğini ilan etmişti. Sınırlı sayıda askeri geri çeken ve hava gücünün kalıcı olduğunu belirten Trump'a iletilen mektupta, "Muhtemel çözümlerin ideal olmamasıyla birlikte geriye tek seçeneğimiz kalıyor, o da; ABD ve İsrail’in çıkarlarının yanı sıra bölgedeki güvenlik ve istikrara karşı artan tehditleri azaltacak politikaları güçlendirmek için Suriye’de kalmaya devam etmek" ifadeleri yer alıyor.

ABD'nin yeni Suriye stratejisini içeren mektupta düşman/tehdit sıralaması şöyle:

1.  Rejimin kontrol etmediği alanlarda IŞİD, El Kaide ve benzer örgütlerin varolmaya devam ediyor. Batı ve ABD'ye yönelik terör eylemleri için "yetenek ve isteklerini koruyorlar."

2. İran kendi çıkarları için Suriye'deki askeri varlığını artırmaya ve komşu ülkeleri istikrarsızlaştırmaya devam ediyor.

3.  Rusya Suriye'de kalıcı varlık sağlamak için askeri adımlar atıyor. Rejimi silahlandırması, S-300 gibi gelişkin sistemler tedarik etmesi, İsrail'in Şam'dan gelebilecek saldırılara karşı kendini savunmasını zorlaştırıyor. "Rusya’nın bölgeyi istikrarsızlaştırıcı rolü İran’ın misyonunu tamamlıyor."

4. İsrail-Suriye sınırında bir ağ kuran Hizbullah, İsrail'in güvenliği için en büyük tehdit.

ABD Kongresi şu adımları atmayı öneriyor:

1. Adım: ABD, İsrail'in kendini savunma hakkını güçlendirmek için 10 yıllık bir anlaşma imzalasın. İsrail, askeri ve ekonomik olarak desteklensin.

2. Adım:  Suriye'de Rusya ve İran üzerinde baskı artırılsın. İran'ın Hizbullah'a, Rusya'nın Esad rejimine verdiği destek, ekonomik ve diplomatik yaptırımlarla engellensin.

3. Adım: Lübnan Hizbullah'ı üzerindeki baskı artırılsın.

Şarku'l Avsat gazetesinin Batılı diplomatik kaynaklara dayandırdığı haberine göre, ABD yönetimi tarafından kabul edilen "Suriye halkına ve komşularının özlemlerine yönelik yeni bir politika ile yeni bir rejime ulaşmayı" hedefleyen plan 10 basamak içeriyor:

"1 - ABD'nin geri çekilmesi ve asker sayısının azalmasından kaynaklanan açığı telafi etmek için Avrupa ülkelerinden birliklerin konuşlandırılmasıyla birlikte Suriye’nin kuzeydoğusunda Avrupa ülkeleriyle koordineli olarak kalmaya devam edilmesi.

2 - İran'ın Fırat Nehri'nin doğusundaki boşluğu doldurmasını engellemek için 79 ülkenin yer aldığı Uluslararası Koalisyonun himayesinde Suriye Demokratik Güçleri’nden (SDG) 60 bin savaşçının bölgeye konuşlandırılması.

3 - Suriye semalarında ABD ile Rusya güçleri arasında olası bir ‘çatışmayı’ önleyen anlaşmasının uzatılması.

4 - İsrail’in Suriye’deki kırmızı çizgilerini aşmaları halinde İran ve Hizbullah noktalarına yönelik operasyon düzenlemesinin desteklenmesi.

5 - Suriye rejimi ve rejime yakın isimlere uygulanan yaptırımlarda, ABD-Avrupa arasında koordinasyon sağlanması.

6 - Arap ülkelerine, Şam'la ikili (devletlerarası) veya kolektif (Arap Birliği aracılığıyla) olarak normalleşme sürecine girmelerini engellemek amacıyla baskı yapılması.

7 - Yukarıdaki kriterler gerçekleşmeden, Suriye’de yeniden yapılanma sürecinin finanse edilmesinin engellenmesi için yeniden yapılanma projelerinde yer alan Suriyeli işadamlarına yaptırımlar uygulanması.

8 - Suriye hükümetinin uluslararası kuruluşların yanı sıra Batı ve Arap ülkelerinde meşrulaşmasının önlenmesi.

9 - Suriye'nin komşularına, mülteciler için geri dönüş şartları sağlanmadan önce geri dönmeleri için işbirliği yapmamaları yönünde baskı uygulanması.

10 - Suriye hükümetinin kontrolü altındaki bölgelerde, kimyasal silah bulunması halinde bu bölgelerin nokta atışıyla vurulması."

Suriye'de savaşın başlamasının üzerinden 8 yıldan fazla zaman geçti.

ABD'nin "yeni" Suriye stratejisi, uluslararası güçlerin müdahil olduğu bu kanlı savaşı devam ettirmeyi hedefliyor.

Güvenli bölge

ABD Dışişleri Bakanlığı’nın Suriye özel temsilcisi James Jeffrey, Kongre üyelerinin sorularını verirken Türkiye'nin güvenli bölge isteği hakkında şunları söyledi:

“Güvenli bölge oluşturulması için Türkler’le ve yerel ortaklarımızla çalışıyoruz. Sadece yerel kolluk gücünün görev yapacağı, bizim ve Türkler’in de yakından gözleyeceği bir plan. Türkler’le ve Suriye Demokratik Güçleri’yle görüşüyoruz ama henüz bir anlaşmaya varmadık.”



Bültene kayıt ol