Brezilya: Öğrenciler ve öğretmenler Bolsonaro'ya karşı sokakta

16.05.2019 - 10:02

Brezilya'da 200’den fazla şehirde yüz binlerce öğretim üyesi ve öğrenci, aşırı sağcı devlet başkanı Jair Bolsonaro'nun eğitimde yaklaşık yüzde 30 oranında bütçe kesintisi kararına karşı sokağa döküldü.

Brezilya Ulusal Öğrenci Sendikası’nın çağrısı ile yapılan eylemlerde, “Eğitim bir meta değildir. Kesinti olmayacak, mücadele olacak” sloganları atıldı. “Hükümet cehennem yaratıyor, devlet üniversiteleri bilim yapıyor” pankartları taşındı. Rio de Janeiro’daki eylemde ise polisin gaz sıkması sonucu göstericilerle çatışma çıktı, bir otobüs ateşe verildi.

Sao Paulo'da 250 bin, Rio de Janeiro'da 200 bin, Belo Horizonte'de 250 bin, Fortaleza'da 100 bin, Brasilia'da 50 bin, Salvador'da 70 bin, Belem'de 50 bin ve Joao Pessoa'da 30 bin kişilik gösteriler düzenlendi.

Bolsonaro ise iktidarına karşı düzenlenen bu büyük protesto eylemlerine karşı, öğretmenlerin ve öğrencilerin ‘bir azınlık tarafından yönlendirilen embesiller ve kullanışlı aptallar’ olduğunu öne sürdü.

Brezilya'da hükümet, vergi gelirleri beklenenden düşük olduğu için Nisan ayı sonunda 63 üniversite ve 38 federal eğitim kurumunun bütçelerinde kesintiye gitmişti. Kesintilerden üniversite hastaneleri, araştırma fonları ve devlet liseleri de nasibini alacak.



Bültene kayıt ol