Milano'da 250 bin kişi ırkçılığı protesto etti: “Önce İtalyanlar” değil “Önce insanlar”

04.03.2019 - 08:33

İtalya'da aşırı sağcı İçişleri Bakanı Matteo Salvini'nin göçmenlere yönelik düşmanca tutumuna ve "Önce İtalyanlar" adını verdiği ırkçı politikalarına karşı 250 bin kişi "Önce insanlar" sloganıyla eylem yaptı.

Karnaval havasında geçen yürüyüşte, aktivistler, her türlü ayrımcılığa ve özellikle hükümetin ırkçılık üreten politikalarına karşı olduklarını dile getirdiler.

STK'ların, sol partilerin, sendikaların ve diğer demokratik kitle örgütlerinin çağrısıyla düzenlenen gösteriye 250 bin kişinin katıldığı açıklandı.

Kent merkezindeki caddelerde yürüyen genç, yaşlı, çocuk binlerce kişi siyasilere "ırkçılığa karşı sesinizi yükseltin" çağrısında bulundu.

Euronews'e konuşan bir eylemci, "Kârdan önce insan gelir. Farklılıklarından, kimliklerinden önce insan olmaları önemlidir. Ve insanların her zaman hakları vardır" ifadelerini kullandı.

Gösteride yayımlanan manifestoda da toplumda her türlü ayrımcılığa karşı olunduğunun ve farklılıkların korunması gerektiğinin altı çizilerek, "İnsan odaklı bir dünya istiyoruz. Sistematik bir şekilde yapılan korku politikası ve kültürel ayrımcılık nefreti besliyor ve vatandaşları birinci sınıf ve ikinci sınıf diye ayırıyor. Halbuki bizim için düşman, eşitsizliktir. İyi bir politikanın insan hakları, sosyal ve sivil haklar temeline dayanması gerektiğine inanıyoruz" ifadeleri kullanıldı.

İtalya'da Haziran 2018'den bu yana iktidarda olan koalisyon hükümetinin ortaklarından aşırı sağ görüşlü Kuzey Ligi Partisi'nin izlediği politikalarda göçmen karşıtlığı öne çıkıyor. Bu partinin girişimiyle 2018 yılı sonunda kabul edilen "Güvenlik Yasası" ile ülkedeki göçmenlerin haklarına kısıtlamalar getirildi.



Bültene kayıt ol