“Irkçı, dolandırıcı ve düzenbaz”

28.02.2019 - 08:49

Vietnam seyahatindeki Trump, kongrede ifade veren eski avukatı Cohen tarafından ağır bir dille suçlandı.

10 yıl boyunca Trump'ın avukatlığını yapan Michael Cohen, Temsilciler Meclisi Denetim ve Reform Komisyonu’nda ifade verdi.

Önce oturumu erteletmeye çalışan Cumhuriyetçi kongre üyeleri, Cohen'e işlediği kişisel suçlar üzerinden sorular sorarken, Başkan Trump'ı ateşli bir şekilde savundular.

Seçim kampanyasında fonlama ihlalleri, vergi kaçakçılığı ve Kongre'ye Trump'ın şirketlerinin Rusya'daki emlak planları konusunda yalan söylemek suçlamalarından üç yıl hapis cezası alan ve avukatlık lisansını kaybeden Cohen, ailesinden ve ülkesinden özür diledi.

Trump'ın sadece kendi çıkarları için çalışan biri olduğunu belirten Cohen, şöyle konuştu:

"Trump tamamen bir ırkçı. Bu ülke Trump'ın beyaz ırkçıları ve bağnazları koruduğunu gördü. Fakir ülkelere 'bok çukuru' dediğini de gördü. Özelde daha da fena. Bana bir keresinde Obama o zaman daha ABD başkanıyken 'Siyah biri tarafından yönetilen ve 'bok çukuru' olmayan bir ülke söyle' dedi, 'Siyahların çok aptal olduğu için kendisine hiçbir zaman oy vermeyeceklerini' söyledi."

Cohen, Demokrat bir kongre üyesinin "Sayın Trump size kaç kez bir kişiyi ya da grubu onun adına tehdit etmeniz talimatını verdi? 50, 100, 200... ya da 500 mü?" sorusuna "Muhtemelen o kadar" yanıtını verdi.

Moskova projesi

Michael Cohen'i itirafçı yapan New York'taki federal savcılar ve Özel Savcı Robert Mueller, özellikle Trump şirketlerinin Moskova'daki faaliyetleri üzerinde duruyor.

2017 yılında kongreye verdiği ifadede yalan söylediğini itiraf eden Cohen, 2016 Haziran'ında New York'taki Trump Tower'da Ruslarla yapılan görüşmede Başkan'ın oğlu Donald Jr'ın bulunduğunu açıkladı.

Cohen, 2016 başkanlık seçimleri öncesi Trump'ın çocukları ve şirketi aracılığıyla Moskova'da bir gayrimenkul projesi yürüttüğü iddialarının doğru olduğunu söyledi. Trump, seçim kampanyası boyunca Rusya'da bir yatırımı olmadığını savunmuştu.

Eski avukat, Trump'ın Ruslarla doğrudan bir çıkar ilişkisine dair bir kanıtı olmadığını ve önceki kongre ifadesinde başkandan 'yalan söyle' talimatı almadığını da belirtti. Fakat yalan ifadesinin, Trump danışmanları ve avukatları tarafından okunduktan sonra yetkililere teslim edildiğini de vurguladı.

Wikileaks belgeleri

Cohen, 2016 seçim kampanyası sırasında Hillary Clinton'ın emaillerinin de aralarında bulunduğu Demokratik Ulusal Komite yazışmalarının sızdırılacağını Trump'ın önceden bildiğini söyledi.

Hackerların yazışmaları ele geçirdiğinden ve Wikileaks aracılığıyla sızdırılacağını öğrendiğinde, Trump'ın "Bu harika olmaz mı?" tepkisini verdiğini iddia etti.

Eski avukat, Wikileaks kurucusu Julian Assange'ın doğrudan Trump'ın eski siyasi danışmanı Roger Stone ile telefonda görüştüğünü de belirtti.

Söz konusu belgelerin sızdırılması üzerine Demokratlar bölünmüş ve başkan adayları Hillary Clinton'ın kampanyası büyük yara almıştı.

Kongre oturumuna sosyal medyadan yanıt veren Donald Trump, Mayıs ayında hapse girecek eski avukatının Beyaz Saray ekibine alınmadığı için yalan söylediğini savundu.

Ekibindeki birçok kişi itirafçı olsa da özel soruşturmanın sonunda Donald Trump'ın azledilmesi mümkün gözükmüyor. Trump'ın ırkçı olduğunu bilmek için eski avukatının ifadesine bakmaya da gerek yok. Ancak bu soruşturmada ortaya dökülenler, birçok başka etkenle birleşerek, 2020 seçimlerinde yenilmesine katkıda bulunabilir.



Bültene kayıt ol